Caută
Close this search box.

VIDEO Zelenski, în Congresul Statelor Unite, paralelă între războiul din Ucraina şi atacurile de la 11 Septembrie

zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă, într-o intervenţie video în Congresul american, între războiul dus de Rusia în Ucraina şi atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor în 1941, relatează AFP.

„În marea istorie a dumneavoastră, aveţi pagini care vă permit să îi înţelegeţi pe ucraineni”, le-a spus el prin videoconferinţă aleşilor americani.

„Amintiţi-vă de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiţi-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001”, a adăugat el.

„Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani”, a declarat preşedintele ucrainean. Zelenski i s-a adresat de asemenea omologului său american Joe Biden, cerându-i să fie „liderul lumii” şi „liderul păcii”.

„În calitate de lider al naţiunii mele, mă adresez preşedintelui Biden”, a spus el, exprimându-se în engleză la sfârşitul discursului. „Sunteţi liderul unei mari naţiuni. Vreau să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a declarat Zelenski.

El i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutor, dar a implorat de asemenea SUA şi aliaţii lor occidentali să facă mai mult pentru a-i salva ţara de invazia rusă.

Zelenski a făcut un nou apel la impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau ca Washingtonul să trimită avioane de luptă, potrivit DPA.

„Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morţii pentru mii de persoane”, a precizat el în intervenţia sa în direct de la Kiev.

Zelenski a spus că, în cazul în care o zonă de excludere aeriană „ar fi prea mult de cerut”, atunci SUA ar trebui să îi trimită avioane „pentru a ne apăra poporul”.

„Este în joc destinul ţării noastre”, a adăugat el, conform Agerpres.

SUA şi alte puteri din NATO au respins în mod repetat ideea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, susţinând că acest lucru ar putea duce la un război mai mare cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri