Caută
Close this search box.

Alegeri prezidențiale: Emmanuel Macron a fost reales preşedinte al Franţei

emmanuel macron

Update Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, a fost reales preşedinte al Franţei, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Astfel, Emmanuel Macron, va rămâne încă cinci ani la Palatul Élysée.

Președintele în exercițiu, candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru) a obținut conform primelor estimări publicate de France 24, un scor electoral de 58,2%, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 41,8%.

Aproape 49 de milioane de francezi înscriși pe listele electorale sunt așteptați azi să-și aleagă președintele pentru următorii 5 ani.

Update Participarea la turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa a ajuns la 15:00 GMT în Franţa continentală la 63,23%, în scădere cu peste două procente faţă de 2017 (65,30%), cu ocazia aceluiaşi duel dintre Emmanuel Macron şi Marine. Le Pen, a anunţat duminică Ministerul de Interne, relatează AFP.

Această cifră marchează şi o scădere de aproape două procente faţă de primul tur de scrutin (65,00%) care a avut loc la 10 aprilie.

Numeroase media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică, transmite dpa.

Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimţită în întreaga lume, notează dpa.

Stire inițială:

Peste 40% dintre alegători spun că vor vota alb sau nul în cel de-al doilea tur al alegerilor.

Comentatorii politici cred că absenteismul va juca în rol important duminică și că totul se poate schimbă în ultimul moment.

Secțiile de vot se deschid duminică la ora 8.00 și se vor închide, în funcție de zona, la ora 19.00 sau 20.00, când francezii vor află cine le va fi președinte pentru următorii 5 ani.

Ultimele sondaje de opinie dau un avans de circa 10 puncte lui Emmanuel Macron. 55% contra 45% pentru candidata extremei drepte. Acum 5 ani, victoria lui Macron în faţa aceleaşi contracandidate a fost zdrobitoare – 66% contra 34%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri