Caută
Close this search box.

Alexandru Rafila, declarație controversată despre vaccin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru Gândul că „s-a ajuns în situația în care practic, față de tulpina Omicron, protecția (vaccinului) împotriva îmbolnăvirii s-a apropiat de zero”.

Revista Nature scrie, însă, că protecția împotriva Omicron scade, într-adevăr, la persoanele vaccinate cu două doze, până la 10-20 la sută, dar în patru-șase luni de la administrare, iar dacă este administrată o a treia doză, protecția împotriva Omicron crește până la 60-70 la sută.

Totodată, vaccinul anti-COVID Pfizer sau Moderna conferă o protecție de peste 68 la sută pentru formele severe ale bolii.

„Când s-au încheiat aceste acorduri, am avut următoarea situație, studiile clinice care stăteau la baza acestor vaccinuri arătau o protecție care a variat între 85 și 94 la sută, în funcție de tipul de vaccin.

O dată cu trecerea timpului și datorită variabilității tot mai mari a virusului, gradul de protecție a scăzut și s-a ajuns în situația în care practic, față de tulpina Omicron, protecția împotriva îmbolnăvirii s-a apropiat de zero. Deci, o protecție …”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit TVR.

Întrebat din nou dacă la Omicron protecția vaccinului s-a apropiat de zero, ministrul Sănătății a revenit și a răspuns:

„Da, deci o protecție de 10-20 la sută … lucrăm la un studiu în acest sens, sigur că vaccinul … pentru persoanele vulnerabile infecțiile erau mai puțin grave la persoanele vaccinate, mortalitatea era mai mică, dar scopul vaccinării inițial pentru care s-a acordat … scopul acestei campanii de vaccinare era să oprească pandemia.

Deci, oprirea transmiterii înseamnă oprirea pandemiei. Or, lucrul ăsta inițial, care a fost până la urmă la baza acordurilor inițiale, n-a mai avut loc”.

Ce nu a spus ministrul Alexandru Rafila este că protecția oferită de vaccin împotriva variantei Omicron scade la 10-20 la sută la patru șase-luni de la administrarea celei de-a doua doze, iar după administrarea celei de-a treia doze, protecția crește până la 70 la sută.

În cazul formelor severe de boală, vaccinul protejează în proporție de 70-80 la sută. Datele sunt citate de revista Nature, care a publicat în 18 martie 2022 un articol pe această temă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri