Caută
Close this search box.

Cancelarul german Olaf Scholz amână trimiterea de tancuri de ultimă generaţie Ucrainei

scholz

Cancelarul german Olaf Scholz amână o decizie finală, privind acordarea sau nu a unor tancuri de ultimă generație Ucrainei, pentru lupta sa împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor exercitate de mai mulți oficiali de rang înalt, din coaliția de guvernare, relatează Politico.

Planul promovat de vicecancelarul și ministrul economiei Robert Habeck și de ministrul de externe german Annalena Baerbock – ambii membri de rang înalt ai Partidului Verzilor – ar implica aproximativ 100 de tancuri.

Acest plan vine în contextul în care Berlinul și alte capitale occidentale acceptă din ce în ce mai mult faptul ideea că războiul Rusiei din Ucraina ar putea dura luni sau ani de zile și în timp ce Kievul face apel direct la astfel de echipamente, conform CaleaEuropeană.ro.

O decizie în această privință era inițial așteptată în această săptămână. Dar acum este pusă în așteptare, deoarece cancelarul social-democrat – spre marea frustrare a partenerilor săi de coaliție de guvernare – susține că Germania ar trebui să ajungă mai întâi la o poziție comună cu aliații occidentali pe această temă înainte de a livra astfel de echipamente militare grele.

„Punem în mișcare tot ceea ce este corect și rezonabil”, a declarat cancelarul în Bundestag miercuri, când a fost întrebat despre livrările de tancuri. Cu toate acestea, Scholz a adăugat că este important pentru el să se coordoneze cu partenerii din UE și NATO pentru a se asigura “că oferim un astfel de sprijin militar în același mod și că nimeni nu se grăbește – inclusiv Germania”.

„Cred că aceasta este tocmai o chestiune în care ar fi o greșeală gravă ca Germania să își asume un rol special și o cale specială”, a mai adăugat cancelarul.

Miniștrii de externe ai NATO au discutat miercuri și joi despre sprijinul militar acordat Ucrainei, dar nu au oferit niciun fel de precizări cu privire la furnizarea de tancuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri