Caută
Close this search box.

Ce spun Cîţu şi Ciolacu despre susţinerea Ucrainei cu armament, de către România

Cîţu şi Ciolacu

Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României dau răspunsuri nuanţate, referitoare la chestiunea eventualei susţineri a Ucrainei, cu armament, de către România.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu (PNL) a afirmat, chestionat dacă România ar trebui să sprijine Ucraina şi cu armanent, că este de acord să fie făcut orice fel de efort pentru a susţine Ucraina.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat despre posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei că România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică şi de aceea s-au făcut aceste deplasări, pentru a oferi mai mult ajutor.

Întrebat la Parlament dacă, în vizita sa la Kiev, au fost discuţii ca România să trimită armament Ucrainei, Florin Cîţu a spus:

„Eu am spus că, în general, da, dacă este o decizie. Ştiţi foarte bine că 40 reprezentanţi ai statelor au discutat la baza Ramstein şi decizia a fost de a susţine şi cu armament Ucraina şi am fost de acord ca orice efort, chiar dacă include armament, nu trebuie irosit în acest moment.

Partea bună este că există acest punct de cotitură şi administraţia din Ucraina şi preşedintele Zelenski se uită acum cu optimism şi discută despre reconstruirea Ucraina. Vă spun că au avansat nişte termene foarte ambiţioase.

Vorbim de 90 miliarde euro investite în infrastructură pe care vor să o refacă în doi ani de zile. Sunt concentraţi pentru a îi aduce înapoi pe cei care au plecat de acasă, refugiaţi şi de aceea aveau foarte bine documentat – 300.000 de familii care şi-au pierdut casele şi aveau această prioritate.

Ucraina deja se uită în viitor, se uită cu optimism şi are nevoie de ajutor pe partea de reconstruire.”

Cîţu a reafirmat necesitatea impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„În ceea ce priveşte partea cealaltă de apărare, este clar că este nevoie să fie susţinuţi pentru a se apăra. Eu susţin din prima zi, din 24 februarie, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să fie din ce în ce mai dure.

Eu ştiu că poate există un disconfort pentru noi astăzi, dacă impunem sancţiuni Rusiei, în ceea ce priveşte criza energiei, etc. Dar ceea ce câştigâm, securitatea noastră, independenţa şi faptul că Rusia nu o să mai poată să atace nicio ţară în viitor este mult mai important zic eu. Şi acesta a fost un mesaj pe care l-am transmis mereu”, a completat preşedintele Senatului, citat de News.ro.

”A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina”, a spus şi Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă suntem pregătiţi să livrăm armament către Ucraina, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns:

”Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face şi, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie”.

Despre tipul de echipament care ar putea să fie trimis în Ucraina, Ciolacu a precizat că nu a discutat cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dar ”România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică”. ”Părarea mea este că România este pregătită în acest moment”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri