Caută
Close this search box.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii: E nevoie urgentă de „acces umanitar” la Mariupol

mariupol

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că este „nevoie urgentă de acces umanitar imediat și fără obstacole” în orașul ucrainean Mariupol. Echipele sale „sunt la fața locului pentru a facilita operațiunile de trecere în siguranță de îndată ce se ajunge la un astfel de acord și se oferă garanții de securitate”, transmite CICR.

CICR a trransmis duminică, printr-un comunicat de presă, că este „profund alarmat de situația din Mariupol, unde populația are nevoie urgentă de asistență”.

„Este nevoie urgentă de un acces umanitar imediat și neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranță a mii de civili și a sute de răniți din oraș, inclusiv din zona uzinei Azovstal”, potrivit CICR și Mediafax.

CICR a făcut mai multe încercări de a evacua civilii din oraș, una dintre echipele sale fiind reținută peste noapte de poliție la începutul lunii aprilie, în timpul unei încercări de a ajunge în oraș. După ce echipa a fost eliberată, un purtător de cuvânt al CICR a declarat că incidentul a arătat „cât de volatilă și complexă a fost pentru echipa noastră operațiunea de facilitare a unei treceri sigure în jurul Mariupolului”.

„Fiecare zi, fiecare oră care trece are un cost uman teribil”, a subliniat duminică CICR, adăugând că „este pregătit” să ajute părțile implicate în conflict să convină asupra unor acorduri de evacuare voluntară, transmite Mediafax.

Citește și: Papa Francisc şi-a reînnoit apelul pentru un armistiţiu de Paşte

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) este o instituție umanitară, independentă, cu sediul la Geneva, care a pus bazele Mișcării de Cruce Roșie, în anul 1863.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri