Caută
Close this search box.

Cum au păcălit ucrainenii radarele navei Moskva. Rachetele Neptun, testate în premieră în condiții de război

Rk-260MT Neptun a devenit racheta-vedetă a războiului din Ucraina, după ce a scufundat nava-amiral a Rusiei în Marea Neagră, Moskva.

Trupele ucrainene au folosit două rachete Neptun, testate în premieră în condiții de război.

După anexarea-fulger a Crimeei în 2014, autoritățile ucrainene au decis să dezvolte propria armă anti-navă, una care să poată fi lansată de pe coastă. Așa a apărut Rk-260MT Neptun.

Ucrainenii au fost nevoiți să o producă într-un timp record. Neptun are un motor turbojet dezvoltat de biroul de design „Luch” din Kiev, potrivit TVR. Proiectanții s-au inspirat din racheta sovietică Kh-35U.

Ca să păcălească radarul crucișătorului, ucrainenii au folosit o dronă turcească Bayraktar TB-2, potrivit surselor din comunitatea OSINT, citate de TVR.

Atacul ar fi decurs în felul următor:

1) Drona a transmis poziția relativă a navei către țărm, moment în care radarul Mineral-U al sistemului Neptun a fost activat și folosit pentru foarte scurt timp în direcția „Moscovei”, pentru a obține o localizare mult mai precisă.

De ce pentru scrut timp? Deoarece Mineral-U este un radar deosebit de puternic – tip Over-The-Horizon (OTH) – și poate alerta inamicul dacă este folosit pentru un interval mai îndelungat de timp.

2) O dată lansată către țintă, traiectoria rachetei a coborât deasupra suprafeței mării, la 3-10 m (un plafon de zbor dificil de detectat de către navele de război), apoi capul-radar al rachetei a fost activat, dirijând-o către țintă.

3) Între timp, radarul crucișătorului, un 3P41 Volna, era blocat pe urmărirea dronei, iar cel de-al doilea sistem de monitorizare aeriană, MR-800 Voshkod/Top Pair 3-D, rămăsese complet „orb” în fața plafonului de zbor (3-10 m) al celor două rachete Neptun, asta și din cauza mării agitate. Practic, radarul MR-800 nu a putut distinge între rachete și crestele valurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri