Un şoc economic ar fi trebuit să pună în dificultate lumea Occidentului: Putin doreşte să oblige statele-client membre UE, considerate neprietenoase, să plătească gazul metan livrat în ruble.
Dar Rusia lui Putin pare să amâne aplicarea acestei măsuri, pe de o parte, iar aşa-numitele „state neprietenoase” nu par nici să se afle în dificultate economică, nici că ar da semne de slăbiciune în faţa acestui şantaj geoeconomic, pe de altă parte.
Şi atunci, totuşi, de ce vrea Putin să vândă Occidentului gazul metan al Rusiei în ruble?
Cerere artificială pe rublă
„Probabil că pentru a-şi susţine moneda naţională, care s-a prăbuşit, de când a început acest conflict militar. Probabil că vrea să-şi creeze o cerere artificială pentru rublă”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisenbank, fost preşedinte al Consiliului Fiscal.
Astfel, detaliază Dumitru pentru MagnaNews.ro, „dacă contractele vor fi denominate în ruble, practic, cine cumpără gaz va trebui să cumpere ruble pentru acel contract, adică va aprecia rubla. Rubla va fi mai căutată”.
Dar cum se poate opera pe actualele contracte? „Nu ştiu cum se poate face. Bănuiesc că contractele existente au nişte clauze foarte clare, cu privire la moneda în care se face plata”, explică specialistul.
Îi e frică să nu intre sub sancţiuni şi Sberbank, şi Gazprombank
Alt expert, altă explicaţie posibilă: „Veniturile acelea, pe care le are la Banca Centrală, nu îi folosesc, pentru că nu mai poate să facă tranzacţii în euro”, a declarat pentru MagnaNews.ro analistul economic Sorin Dinu.
Şi mai este încă un motiv, crede Dinu: „[Lui Putin] îi este frică de faptul că [Occidentul] o să-i bage la index şi GazpromBank. Banii pe care îi obţine în valută sunt degeaba, pentru că nu poate să mai facă tranzacţii cu ei, iar ruble oricum nu obţine”.
Mai mult, „jumătate din aceşti bani [de la Banca Centrală] nici nu sunt în Rusia, ci în depozite, în alte părţi. Iar Banca Naţională a Rusiei este scoasă şi ea din Sistemul Swift”. Deci aceste depozite în diferite valute nu pot fi folosite.
Totuşi, China nu a pus la dispoziţia Rusiei Sistemul Chip, analog Swift? „Da”, explică analistul economic, „dar Chip este mai ocolit, Rusia poate să facă tranzacţii cu el, dar cu alte costuri şi într-o perioadă de timp mai lungă. Deci, practic, Banca Centrală nu mai are voie să facă tranzacţii în euro, dolari, yeni şi ce mai are în depozite”.
Mai apoi, a apărut această informaţie, pe agenţiile de ştiri, că lui Putin îi este frică de faptul că Occidentul, care i-a lăsat în afara sancţiunilor deocamdată Sberbank şi GazpromBank, prin care se fac plăţile la Energie, vor fi şi ele puse pe lista neagră.
Mai există şi al treilea motiv, spune Sorin Dinu: „Să arate şi el, Putin, la intern, opiniei publice din Rusia, ce tare este. De fapt, el aşa nu îşi rezolvă problema pe care o are, dând ultimatumuri. Reuters spune că el ar fi afirmat că, dacă clienţii din aşa-zisele «state neprietenoase» nu vor să plătească în ruble, le va reduce livrările cu o treime. Este ca şi cum ţi-ar da un şoc, plus rezilierea contractelor”.
Soluţie luată la disperare
În fine, mai este şi aspectul de mecanică valutară al chestiunii. „Este o non-soluţie, este o soluţie luată la disperare. De fapt, toată soluţia asta nu are nimic genial în ea, mai degrabă trădează disperare şi lipsă de soluţii”, afirmă Cristian Păun, profesor la ASE.
Putin a sistat în paralel libera convertibilitate a rublei, explică Păun, „adică a închis posibilitatea de a cumpăra liber rubla, de pe piaţă, ceea ce înseamnă că cumpărarea rublei se va face controlat, la un curs de schimb pe care-l va stabili tot el. Poate să stabilească un curs de schimb pentru exportul de gaze, de tipul 1 rublă = 20 de euro”.
Dar rubla, în momentul acesta, nu e căzută? „E căzută”, spune expertul, „dar Putin poate să spună că, pentru exportul acela, rubla poate valora cât vrea el. E căzută, dar acela nu mai e un preţ de piaţă, este un curs fix, administrativ, ca pe vremea lui Ceauşescu, când 35 de lei erau un dolar”.
Este exact acelaşi lucru şi acum. Putin, detaliază Cristian Păun, a sistat tranzacţionarea rublelor liber convertibile pe piaţă şi el speră că, prin acest mecanism, va putea să pună presiune pe ţările-ţintă”.
„Problema este că el ruble are. Nu înţeleg de ce îi trebuie să dea gazul pe ceva ce are şi ceea ce poate oricum tipări în cantităţi nelimitate: rubla”, spune Păun.
Dar poate că are orgoliul să folosească gazul în războiul lui cu Occidentul. „Nu, nu are nici un orgoliu. Este prost sfătuit de către consilierii lui sau poate chiar de şefa Băncii Centrale, dar efectul pe care îl va avea, din cauza acestei măsuri, va fi mai degrabă de haos intern”, afirmă expertul, detaliind:
El acum nu-şi mai poate permite o rublă liber convertibilă. El oricum, pe piaţa lui internă, nu are dolari şi euro şi nici nu dă voie ca aceste valute să fie tranzacţionate. Deci înseamnă că va avea o piaţă neagră.
O piaţă neagră care „va însemna şi mai mult haos, pentru că va exista un curs oficial, la care o rublă va face 10 dolari, dar la piaţa neagră un dolar va face 1.000 de ruble. El, Putin, în momentul de faţă, plusează, iar cine nu ştie să citească problemele astea monetare îi dă credit inutil”, a explicat pentru MagnaNews.ro Cristian Păun.