Caută
Close this search box.

Elcen trece la schema de vară, de avarie, cu termoficarea bucureşteană

elcen

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) anunţă că, în baza solicitării Termoenergetica, în perioada caldă din an compania va trece la aşa-numita „schemă de vară”, care presupune funcţionarea a două dintre cele patru CET-uri.

În prezent, se află în funcţiune CET Bucureşti Sud şi CET Grozăveşti. CET Bucureşti Vest şi CET Progresu sunt oprite, precizează compania. Oficialii ELCEN reclamă totodată degradarea fără precedent a sistemului de termoficare operat de Termoenergetica, arătând că acesta nu are capacitatea tehnică de a prelua în mod corespunzător agentul termic produs de Elcen.

Elcen explică faptul că în fiecare din ultimii 15 ani, în sezonul cald, compania trece la schema de vară, în care două dintre cele patru CET-uri sunt oprite.

„Momentul în care se decide oprirea a două CET-uri din cele 4 pe care Elcen le deţine este marcat de notificarea transmisă de către Termoenergetica Bucureşti, către Elcen, prin care CMTEB anunţă faptul că se sistează furnizarea energiei termice pentru încălzire.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica iniţiază manevrele în punctele termice proprii, pentru a fi trecute în regim de vară şi solicită Elcen oprirea agentului termic pentru căldură şi reducerea temperaturii de livrare către consumatori.

În aceste condiţii în care nu se mai livrează agent termic pentru căldură, nu mai este necesară funcţionarea tuturor celor 4 CET-uri, întrucât necesarul de energie termică doar pentru prepararea apei calde menajere are o pondere foarte mică în termoficare”, informează Elcen.

Conform companiei, în prezent se află în funcţiune CET Bucureşti Sud şi CET Grozăveşti, CET Bucureşti Vest şi CET Progresu fiind oprite.

„CET Grozăveşti acoperă aria deservită majoritar de CET Bucureşti Vest, aşadar consumatorii deserviţi de obicei din CET Bucureşti Vest beneficiază în acest moment de agent termic livrat din CET Grozăveşti”, se arată în comunicatul Elcen.

Conform sursei citate, dacă în regim de vară, ar funcţiona toate cele patru CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar din punct de vedere tehnic pentru termoficare, acesta fiind motivul pentru care Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele patru CET-uri.

„Reviziile sau reparaţiile unor defecţiuni din cadrul CET Bucureşti Vest (închisă în prezent în regim de vară) nu afectează, prin prisma Elcen, consumatorii racordaţi. Structura inelară a reţelei permite preluarea agentului termic din orice punct, în cazul de faţă din CET Grozăveşti. CET Bucureşti Sud a preluat aria deservită majoritar de CET Progresu”, adaugă Elcen.

Oficialii companiei care produce energie termică reclamă de asemenea starea precară a sistemului de distribuţie.

„Nerealizarea la timp (în ultimii 15-20 de ani), a lucrărilor majore de modernizare esenţiale în reţeaua de termoficare, a condus la degradarea fără precedent a sistemului de termoficare operat în prezent de Termoenergetica , acesta neavând în acest moment capacitatea tehnică de a prelua în mod corespunzător agentul termic produs de Elcen.

Asigurăm consumatorii bucureşteni că în ciuda situaţiei determinate de starea tehnică gravă în care se află sistemul de termoficare, cu consecinţe negative nu doar asupra parametrilor de furnizare a apei calde către consumatori, ci şi asupra surselor de producere ale Elcen, vitale pentru Bucureşti şi pentru Sistemul Energetic Naţional, facem toate eforturile de a găsi soluţiile cele mai eficiente şi rapide pentru a face faţă acestui sistem învechit şi care acum suportă consecinţele lipsei de investiţii”, transmit aceştia, conform News.ro.

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. a anunţat că aproximativ 600 de blocuri din cartierul Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei nu erau alimentate cu apă caldă la parametrii funcţionali, atât din cauza unor probleme la reţeaua de distribuţie pe magistrala care alimentează cu agent termic din CET Grozăveşti, cât şi din cauza unor probleme de alimentare cu agent termic primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri