Caută
Close this search box.

Germania se va dota în premieră cu drone înarmate și va cheltui anual cel puţin 2% din PIB pentru apărare

Comisia pentru apărare din Bundestag (parlamentul german) a dat miercuri undă verde pentru achiziţia de drone înarmate, o premieră în Germania, după ce ţara a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare în urma invaziei ruse în Ucraina, informează AFP.

Comisia a aprobat achiziţia a 140 de done armate model israelian Heron TP, a precizat pentru AFP o sursă parlamentară.

Ministerul Apărării german preconizează să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente şi alte 80 pentru „uz operaţional”, potrivit proiectului adoptat de comisie, potrivit TVR.

Comanda se ridică la o sumă totală de 152,6 milioane de euro. Dronele ar urma să fie livrate în decursul următorilor cinci ani.

Aceste drone vor fi utilizate în special pentru „a contribui la protecţia soldaţilor aflaţi în misiune în străinătate”, precizează documentul ministerului.

După ani în care Germania a avut puține investiții în înarmare, a făcut o schimbare istorică la mijlocul lui februarie, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunţat că doreşte să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale şi că Germania va cheltui de acum încolo în fiecare an cel puţin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri