Caută
Close this search box.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la cel mai mare exod de refugiaţi de după al doilea război

exod de refugiaţi

Sunt acum mai mult de cinci milioane de ucraineni care au fugit din ţara lor, de la declanşarea invaziei ruse, potrivit noilor cifre publicate de ONU. Este cea mai gravă criză de refugiaţi din Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHC), 5.034.439 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiaţi atât de mare după Al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii. Autorităţile ucrainene nu permit plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, care pot fi înrolaţi.

UNHCR avertizează că femeile şi copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor şi traficului de persoane.

Înaintea războiului, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri