Caută
Close this search box.

Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor de lângă Kiev, ale căror rude au fost masacrate de ruşi

Se extinde harta masacrelor comise de ruși în Ucraina. În localitatea Obukhovici, situată la 80 de kilometri nord-vest de Kiev, rușii i-au scos cu arma la tâmplă pe săteni din subsolurile în care se ascundeau.

24 de ore de teroare au trăit pentru că soldații lui Putin i-au folosit drept scuturi umane. Încercau să oprească forțele ucrainene să le dea de urmă.

Ivan, locuitor din Obukhovici: „Vandali! Fascişti! Nu vreau să mai aud de ruşi. Nu sunt oameni!”.

„Am supravieţuit celui de-al doilea război mondial. Sunt la fel ca nemţii, doar că vorbesc ruseşte şi eu am înţeles ce vorbeau”, spune și Maria Dilohvost, localnică, potrivit TVR.

Ceva mai aproape de Kiev, la doar 50 de kilometri, în orașul Borodyanka, se caută printre ruine victimele rușilor. După cum spun localnicii, sunt multe.

„Mulţi oameni sunt sub darâmăturile propriilor apartamente. Lunetiştii au tras în oameni ziua în amiaza mare”.

„Aici dormea nepoata mea. Uite ce a rămas. Aşa au adus animalele ‘pacea rusească'”.

„Au bombardat cu rachete Grad şi din aer. Au murit atâţia oameni, atâţia copii. Când te uiţi la televizor, nu vezi asta. Atâţia morţi”.

Toate aceste mărturii strânse de ziariști vor ajuta, probabil, în cele peste 4.500 de dosare deschise de procuratura ucraineană pentru crime de război.

Irina Venediktova, procuror general al Ucrainei: „Am început procedurile de urmărire penală pe 24 februarie. Până acum, am deschis peste 4.000 de dosare. Sunt cele care au fost de la început clasificate drept crime de război. Se adaugă şi încă 2.000 de crime care au legătură cu acestea care ar putea fi reclasificate”.

În paralel cu investigațiile procuraturii, și Curtea Penală Internațională strânge probe pentru crima de agresiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri