Caută
Close this search box.

Presa franceză despre duelul televizat: Macron, ”condescendent”; Le Pen, ”mai bine pregătită, dar nu suficient”

marine le pen

Miercuri seara, cei doi finalişti ai scrutinului prezidenţial francez de duminică 24 aprilie, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen, au participat la tradiţionala dezbatere televizată.

După aproape trei ore de discuţii pe diverse teme – Europa, Rusia, pensii, educaţie, imigraţie, laicitate, şamd. – verdictul comentatorilor este cvasi-unanim: «meciul» televizat a fost câştigat de Macron chiar dacă Le Pen şi-a ameliorat net prestaţia faţă de cea de acum 5 ani.

Citește și: Duelul televizat Emmanuel Macron–Marine Le Pen, trei ore de dezbatere: ce subiecte s-au abordat

Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa, estimează că dezbaterea de aseară a fost «un nou rendez-vous ratat de Marine Le Pen întrucât Emmanuel Macron a fost foarte combativ». Cinci ani după precedenta lor confruntare televizată, reprezentanta extremei drepte era decisă să nu repete aceleaşi greşeli de atunci. Si totuşi, remarcă Le Monde – ca mai toţi telespectatorii de aseară – «încă din start, Le Pen a călcat cu stângul. A luat cuvântul cu 2-3 secunde înainte de debutul emisiunii. Start greşit, jenă, zâmbet şugubăţ al lui Macron care apoi îşi ridică ochii spre tavan. Iată metafora unui rendez-vous ratat, încă o dată, de cea care se prezintă pentru a treia oară la şefia statului. Niciodată în cursul celor aproape trei ore de dezbatere care aveau să urmeze Le Pen nu a părut capabilă să revină pe linia de plecare. Intre timp, adversarul ei, combativ, se lupta să nu pară prea încrezător în sine. Precum un şarpe boa, Emmanuel Macron părea că îşi sugrumă adversara până la sufocare» mai scrie Le Monde, ziar care-şi conchide astfel comentariul: «In acest duel pe care l-a dominat, Emmanuel Macron a încercat o ieşire elegantă mulţumindu-i opozantei sale pentru prestaţie în timp ce Marine Le Pen nu a avut niciun cuvânt la adresa adversarului ei. Cu buzele ţuguiate şi privirea în gol, extremista de dreapta a întruchipat complexul candidatei în timp ce adversarul ei afişa un surâs triumfător».

Editorialistul de la Le Figaro, ziar conservator, e de părere că «Emmanuel Macron şi-a demonstrat încă o dată superioritatea evidentă în materie economică dar şi-a afişat şi dorinţa de a-şi destabiliza concurenta, potrivit RFI. Atras tot mai mult de dialectică, preşedintele-candidat şi-a păstrat mai tot timpul avantajul printr-o atitudine, când condescendentă, când certăreaţă. De partea ei, Marine Le Pen a reuşit să se menţină la un nivel tehnic şi retoric net superior faţă de cel de acum 5 ani. Cu toate acestea, ea nu a reuşit să impună o dominaţie clară şi să riposteze atacurilor repetate ale preşedintelui-candidat. Acesta şi-a luat riscul de a adopta un ton profesoral în timp ce ea a făcut pe eleva cuminte» mai scrie Le Figaro. Ziar care îşi conchide editorialul cu o punere în gardă. «Ce reiese din această conversaţie viguroasă, uneori agresivă dar tot timpul interesantă este un antagonism iremediabil între două Franţe distincte, complet opuse. După dezbatere va veni vremea urnelor şi totul ne arată că francezii nu şi-au schimbat opinia după acest duel televizat. Învingătorul – şi aici se schiţează déjà profilul lui Emmanuel Macron – va avea greaua sarcină a unei indispensabile reconcilieri naţionale».

Libération, ziar de centru-stânga, constată că «regăsirea celor doi adversari de acum 5 ani a fost electrică. Pentru această revanşă, candidata de extremă dreaptă nu iese de pe ring pe o targă ca în 2017. Nu s-a ridiculizat dar nici nu a făcut ceva mult mai bine decât atunci. Mai tot timpul pe defensivă, ea nu a reuşit să-şi pună adversarul cu adevărat în dificultate. Macron iese deci învingător la puncte în absenţa unui al doilea KO. Seful statului, pe un ton profesoral, uneori condescendent, a părut că e pe cale să corecteze lucrarea elevului Le Pen. Din acest punct de vedere, Macron nu a reuşit să scape de aroganţa care îl caracterizează şi care adesea i se reproşează» conchide Libération.

Revista L’Express împreună cu televiziunea BFM TV au comandat un sondaj institutului Elabe. Reiese că învingătorul serii a fost Emmanuel Macron. 59% dintre cei interogaţi spun că preşedintele-candidat a fost mai convingător contra doar 39 de procente dintre sondaţi care estimează că Marine Le Pen a fost mai bună. Două procente dintre cei interogaţi nu au nicio părere.

La întrebarea care dintre cei doi vi se pare mai bun pentru a prelua şefia statului, 53% îl consideră pe Emmanuel Macron mai credibil, doar 28 de procente au încredere în Marine Le Pen iar 19% dintre cei întrebaţi estimează că niciunul dintre cei doi nu dispune de competenţele necesar pentru a fi preşedinte al Republicii. Extremista de dreapta câştigă însă la două întrebări. Este considerată cea mai capabilă să schimbe lucrurile – 51% contra 29 de procente pentru Macron – şi este considerată cea mai apropiată de preocupările francezilor – 37% contra 34% pentru actualul şef de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri