Caută
Close this search box.

Radiațiile măsurate în diferite locuri din Cernobîl, mai ridicate decât cele normale

cernobîl

La mai bine de o săptămână de la retragerea forțelor ruse de la centrala nucleară Cernobîl, pe care au ocupat-o chiar la începutul războiului, apar mărturii ale angajaților despre zilele întregi de incertitudine.

Oamenii care lucrează acolo vorbesc despre cum s-au purtat rușii cu ei, dar și despre creșteri ale nivelului radiațiilor, înregistrate după plecarea trupelor rusești.

Centrala de la 100 de km nord de Kiev a fost ocupată de ruși la scurt timp după ce au invadat Ucraina, pe 24 februarie. Mai bine de o lună, angajații au fost ținuți ostatici – nu li s-a permis să plece, dar au lucrat în continuare, cu program normal.

Abia acum au putut să vorbească cu jurnaliștii, să povestească prin ce au trecut.

Anna Monașkina, director financial al centralei: „Ne făceau percheziţii de 3 ori pe zi. Veneau în grupuri de 5 oameni, aveau arme automate. Căutau peste tot, chiar şi în toalete. Ce credeau că găsesc acolo? Nu ştim”.

Autoritățile ruse nu au comentat în niciun fel decizia de a se retrage din Cernobîl la sfârșitul lunii trecute.

Compania de energie nucleară din Ucraina sugerează, însă, că trupele de ocupație ar fi plecat din cauza îngrijorărilor cu privire la nivelul radiațiilor. Informația e susținută de declarațiile din teren, dar nu e verificată din alte surse.

Discuție cu Andrei, dozimetrist:

„- Nivelurile de radiaţii în Cernobîl sunt mai ridicate decât cele normale, pentru ambele radiaţii, beta și gamma.

– Cât de crescute sunt?

– De 4, 5 ori mai mari decât normalul. Sunt diferite, în funcţie de locul măsurării”.

Presa ucrainena scrie că soldații ruși au fost expuși direct contaminării, pentru că li s-a ordonat să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă din jurul centralei, numita Pădurea Roșie.

Este perimetrul interzis accesului, atât de periculos, încât nici macar angajații centralei nu au voie să intre. Blindatele rusești au răscolit pământul peste tot acolo. Nicio creștere a valorilor măsurate în alte țări nu a fost semnalată însă până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri