Caută
Close this search box.

Republica Moldova a obţinut la conferinţa de la Berlin sprijin politic şi financiar în contextul conflictului ruso-ucrainean

aurescu

Conferinţa internaţională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, coprezidată marţi, la Berlin, de Germania, Franţa şi România, s-a încheiat cu un angajament pentru un pachet de ajutor financiar de peste 695 de milioane de euro şi pentru acordarea de sprijin politic Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina.

La această conferinţă au participat aproximativ 50 de delegaţii, din partea unor organizaţii internaţionale şi a circa 30 de ţări. Donatorii, printre care ţările UE, SUA, Canada, Japonia, Banca Mondială şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), au convenit, de asemenea, să preia aproximativ 12.000 din cei aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni aflaţi în Republica Moldova.

Din totalul de 659,5 de milioane de euro al asistenţei financiare promise, 108,2 milioane reprezintă sume nerambursabile şi circa 530 de milioane linii de credit.

”Mesajul nostru este clar: (Republica) Moldova nu este singură”, a declarat, potrivit agenţiei EFE, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, care a prezentat în faţa presei rezultatele conferinţei împreună cu omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, cu ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi premierul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Germania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a statelor G7, s-a angajat să acorde Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro.

Annalena Baerbock i-a exprimat Nataliei Gavriliţa recunoştinţa faţă de solidaritatea pe care a dovedit-o Republica Moldova, ţară care, în pofida economiei sale fragile, are cea mai ridicată rată a numărului de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri