Analistul economic Sorin Dinu a explicat pentru MagnaNews.ro care sunt resorturile acţiunilor lui Vladimir Putin, precum punerea statelor-client la gazul rusesc în situaţia de a încălca contractele de livrare şi a plăti în ruble.
De ce vrea Putin să vândă gaz Occidentului în ruble?
Pentru că veniturile acelea pe care le are la Banca Centrală nu îi folosesc. Şi nu îi mai folosesc pentru că nu mai poate să facă tranzacţii în euro. Şi pentru că îi este frică de faptul că o să-i bage la index şi GazpromBank. Banii pe care îi obţine în valută sunt degeaba, pentru că nu poate să mai facă tranzacţii cu ei, iar ruble oricum nu obţine.
Atunci este corectă afirmaţia că are 640 de miliarde de dolari, în Banca Centrală a Rusiei, cu care nu mai are ce să facă, din cauza blocării Rusiei de la folosirea Sistemului Swift?
Jumătate dintre aceşti bani nici nu sunt în Rusia, ci sunt în depozite în alte părţi. Iar Banca Naţională a Rusiei e scoasă şi ea din Swift.
Dar China nu a pus la dispoziţie Rusiei Sistemul Chip, analog Swift?
Da, dar Chip este mai ocolit, poate să facă tranzacţii, dar cu alte costuri şi într-o perioadă de timp mai lungă. Deci, practic, Banca Centrală nu mai are voie să facă tranzacţii în euro, dolari, yeni şi ce mai are în depozite. El e blocat.
Mai apoi, a apărut această informaţie, pe agenţiile de ştiri, că îi este frică de faptul că Occidentul, care i-a lăsat în afara sancţiunilor Sberbank şi GazpromBank, prin care se fac plăţile la Energie, va sancţiona şi acest bănci.
Mai există şi al treilea motiv: să le arate şi el, Putin, la intern, opiniei publice din Rusia, ce tare este. De fapt, el aşa nu îşi rezolvă problemele pe care le are, dând ultimatumuri.
Reuters spune că el ar fi afirmat că, dacă clienţii din aşa-zisele „state neprietenoase” nu vor să plătească în ruble, le va reduce livrările cu o treime.Este ca şi cum ţi-ar da un şoc, plus rezilierea contractelor.
Înseamnă că pierde tot.
Da, ştiu, dar omul este disperat.
Ori poate că se gândeşte aşa: dacă primesc în continuare dolari şi euro, nu pot să-i folosesc, pe când aşa mai câştig nişte bani, „de-o friptură”, dacă am şansa, cu unul sau doi clienţi aserviţi, cum e Ungaria. Ei poate or să mă plătească, şi atunci mai câştig nişte bani, cu care îmi mai pot finanţa ceva din campania beligerantă din Ucraina.
Ceea ce mai urmăreşte este „spargerea găştii”. Acum, bătălia care se poartă este care produce celuilalt pagube mai mari. Vrea să se adrese astfel popoarelor europene şi să le spună: „Uite ce costuri vă impun ăştia, cu războiul, voi n-aveţi nici o treabă cu Ucraina””. Este narativul care le place lor, celor care încă îl mai susţin pe Putin.