Caută
Close this search box.

Spionajul britanic: Putin vrea să elibereze forţe ruse de la Mariupol, pentru a le trimite în alte părţi, în Donbas

putin

Asediul oţelăriei Azovsta ar indica o ”dorinţă” a forţelor ruse de a fi desfăşurate în altă parte în estul Ucrainei, estimează spionajul britanic, relatează AFP.

”Decizia (preşedinteluirus Vladimir) Putin de a bloca oţelăria Azovstal indică probabil o dorinţă de oprire a rezistenţei ucrainene la Mariupol şi de a elibera forţe ruse pentru ca acestea să fie desfăşurate în alte părţi în estul Ucrainei”, estimează serviciile britanice de informaţii, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Un asalt terestru ”al Rusiei împotriva complexului probabil că ar antrena pierderi ruseşti importante, ceea ce le-ar reduce şi mai mult eficacitatea globală în luptă”, estimează spionajul britanic.

În ceea ce priveşte restul Donbasului, ”în pofida atenţiei pe care i-o acordă Rusia, ei (ruşii) sunt afectaţi în continuare de pierderile pe care le-au suferit mai devreme în război”, potrivit aceleiaşi surse.

”Cu scopul de a încerca să-şi reconstituie forţele epuizate, eii (ruşii) au recurs la transporarea materialului inutlizabil către Rusia, la reparaţii”, mai afirmă spionajul britanic.

Însă portul Mariupol, considerat strategic, pe care Moscova dă asigurări că l-a ”eliberat”, se opune în continuare forţelor ruse, dă asigurări Kievul.

Combatanţi ucraineni continuă să apere aprig imensul complex metalurgic Azovstal, în care sunt baricadaţi şi civili, potrivit autorităilor ucrainene.

”Nu există nicio clădire neavariată la Mariupol, un oraş ars literlamente”, şi-a exprimat indignarea joi, într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul portughez, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Timp de peste o lună, trupe ruseşti au asediat Mariupolul (…). Sute de mii de civili erau (blocaţi) acolo, fără hrană, fără apă, fără medicamente. Bombardaţi în mod constant”, a denunţat el, citat de News.ro.

O cădere de tot a Mariupolului, un mare port industrial la Marea Azov, devenit un oraş-martir şi un câmp de ruine după aproape două luni de bombardamente intensive şi un asediu ruseşti, ar constitui o victorie importantă a Moscovei, care caută să crreze un pod terestru care să lege Crimeea anexatăîn 2014 şi zone separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că forţe ruse au ”eliberat” Mariupolul şi a ordonat o asediere a ultimilor combatanţi ucraineni, ci nu luarea cu asalt a complexului industrial Azovstal, în care s-au baricadat aceştia.

Volodimir Zelenski nu s-a declarat înfrânt şi dă asigurări că bătălia este în curs.

”Ei (ruşii) nu pot decât să întârzie inevitablul – momentul în care invadatorii vor trebui să plece de pe teritoriul nostru, maiales de la Mariupol, un oraş care continuă să reziste Rusiei, în pofida a ceea ce spun ocupanţii”, a subliniat el într-o alocuţiune video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri