Caută
Close this search box.

„Veşti din Rusia” este noua goarnă propagandistică a Rusiei din România

rusia

Mai multe site-uri, bloguri, pagini de Facebook sau canale de Telegram au preluat o parte din informațiile difuzate de Federația Rusă după interzicerea Sputnik în România. Foștii semnatari din Sputnik transmit informații pe canalele proprii.

Pentru că Facebook a eliminat și el paginile Sputnik din întreaga lume, publicația rusească care transmitea informații în limba română s-a mutat pe Telegram, sub pseudonimul Sputnik 2.0.

Mutarea nu a durat decât o lună. Și de aici a fost închisă, dar nu s-a predat, explică Europa liberă. A redeschis un canal nou, Sptn România, și încearcă să recupereze o parte dintre membri. Foștii semnatari din ziarul Moscovei transmit și ei informații pe canalele proprii de Telegram sau pe Facebook.

Unul dintre cei mai importanți mesageri ai narațiunilor Rusiei de la începutul războiului din Ucraina este un site deschis în anul 2018. Veștidinrusia.ro este frecvent distribuit de pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România sau pe cea de Instagram a Consulatului rus de la Constanța.

Site-ul arată în descriere că se bazează, în principal, „pe informațiile furnizate de mass-media din Federația Rusă, încercând să prezinte un punct de vedere direct de la sursă asupra fenomenelor politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi.”

Domeniul a fost înscris de o persoană fizică în iunie 2018 și este valabil trei ani. Ziarul online are și o pagină de Facebook asociată, care îl are drept persoană de contact pe vyacheslav.samoshkin45@gmail.com.

Vești din Rusia preia știri din Ria Novosti, Tass, Interfax, Lenta, Rosbalt, Sputnik Internațional sau Russia Today.

În martie 2022, Vești din Rusia a ajuns și pe Telegram, după ce autoritățile statului român au început să închidă site-uri asociate regimului de la Kremlin. Până pe 6 aprilie, strânsese 530 de urmăritori. Slab.

Site-ul prezintă punctele de vedere ale Federației Ruse și preia postări de pe rețelele de socializare ale unor persoane care se declară pro-Federația Rusă sau de pe site-uri românești care fac același lucru.

Pe 6 aprilie, scrie: „Din presa română: Sorin Ovidiu Vîntu, despre masacrul de la Bucia: ‘Putea foarte bine să fie regizat de Zelenski. Suntem iarăși de partea greșită a istoriei’”, iar pe 1 aprilie: „Deputatul PSD Daniel Ghiță: Ucraina nu a avut respect față de România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri