Caută
Close this search box.

Vulcanul Taal din Filipine a expulzat gaze şi abur

Un vulcan activ din apropierea capitalei filipineze Manila a expulzat gaze magmatice şi abur începând dimineaţă, la câteva zile după o erupţie freatomagmatică produsă în weekend, informează agenţia Xinhua.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a indicat într-o postare video pe Facebook că a înregistrat o erupţie freatomagmatică din craterul principal al vulcanului Taal la ora locală 10:39.

Înaintea acestei erupţii institutul nu a detectat niciun seism cu origine vulcanică. A fost remarcat, însă, un „tremur de fond de nivel scăzut”, care a persistat de miercuri, a precizat institutul.

Insula pe care se află vulcanul este situată în provincia Batangas, la 66 kilometri sud de Manila, potrivit Agerpres.

Pe 26 martie, institutul a ridicat nivelul de alertă de activitate vulcanică la 3, pe o scară de 5, în urma unei erupţii freatomagmatice.

Guvernul a dispus evacuarea a peste 7.000 de persoane din 18 sate situate în jurul vulcanului.

@Philippine News Agency

O erupţie freatomagmatică se produce atunci când magma şi apa interacţionează, ducând la ejectarea aburului şi a fragmentelor piroclastice.

Taal, unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, a erupt ultima dată în ianuarie 2020, conducând la strămutarea a aproape 380.000 de locuitori şi distrugând numeroase ferme, case şi drumuri din provinciile situate în apropiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri