Caută
Close this search box.

Alba: Cromolitografie din 1906, expusă la Sala Unirii de Ziua Regalităţii

O cromolitografie din 1906 cu familia regală – regele Carol I şi regina Elisabeta, principele-moştenitor Ferdinand şi principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria şi Nicolae – va fi expusă marţi, de Ziua Regalităţii, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, lucrarea realizată la 40 de ani de la întronizarea lui Carol I este exponatul lunii mai la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, intitulat „Jubileu regal. Cromolitografie cu familia regală la împlinirea a patru decenii de domnie a lui Carol I”.

Intitulată „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”, cromolitografia are dimensiuni semnificative, fiind o îmbinare de artă fotografică şi pictură. Reprezintă familia regală – regele Carol I şi regina Elisabeta, principele-moştenitor Ferdinand şi principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria şi Nicolae, într-un decor ce are în fundal Palatul Peleş, alături de elemente simbolice prin care este glorificată monarhia română.

În 1906, Casa Regală, Consiliul de Miniştri şi autorităţile locale au organizat evenimente omagiale pentru a marca momentul jubiliar, culminând cu organizarea „Expoziţiei generale române”, amenajată în actualul Parc Carol din Bucureşti. În acest context omagial au fost create opere de artă, (cromo) litografii, gravuri, cărţi poştale, plachete, emisiuni monetare sau filatelice, medalii şi alte lucrări de grafică dedicate reprezentării Casei Regale a României.

Cu ocazia Zilei Regalităţii, marţi, tot în Sala Unirii va fi expus în premieră şi tabloul intitulat „Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. 1922”, de dimensiuni impresionante, de 300×400 cm, care abordează în manieră clasică momentul fundamental al încoronării de la Alba Iulia.

„Acesta a fost adus la Alba Iulia în urma unui parteneriat între Kulterra Gallery din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Unirii. Autoarea lui este Elena Bria, o tânără, dar apreciată pictoriţă de la Chişinău. În egală măsură, cu această lucrare artista şi-a luat licenţa la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, în anul 2018, la Centenarul Unirii”, se arată în comunicat.

Ultima manifestare a Zilei Regalităţii se va desfăşura tot la Sala Unirii, unde va avea loc o masă rotundă cu tema „Monarhia în România”. În cadrul ei, mai mulţi istorici ai muzeului albaiulian vor ţine o serie de prelegeri despre principalele momente din istoria familiei regale a României.

Intrarea publicului este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri