Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc „toate criteriile” pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile lor, relatează AFP şi Reuters.

„Astăzi sunt mândru să le asigur că au susţinerea completă a SUA”, a declarat Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică depuse de cele două ţări.

Preşedintele american a spus, în grădina de trandafiri a Casei Albe, că SUA vor lucra cu cele două ţări nordice pentru „a face faţă oricărei agresiuni” de care ar putea fi vizate în timpul procedurii de aderare.

Invitându-i pe cei doi lideri la Washington a doua zi după depunerea cererilor oficiale de aderare, SUA îşi arată încă o dată nerăbdarea de a asista la extinderea Alianţei, comentează AFP, citată de Agerpres.

Dacă marea majoritate a ţărilor membre NATO împărtăşesc acest entuziasm, Turcia a ameninţat că va bloca procesul.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a dat asigurări că este „gata să discute” cu Ankara despre toate „îngrijorările sale”. „Condamnăm terorismul sub toate formele sale”, a adăugat el, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc „terorişti” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat la rândul său că un „dialog” este în curs cu Turcia pentru „a rezolva” aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here