Caută
Close this search box.

Charles Michel: ”Nu trebuie doar să îngheţăm activele ruseşti, ci şi să facem posibilă confiscarea lor”

Charles Michel, preşedintele Consiliului European a declarat că el doreşte ca statele membre ale Uniunii Europene să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor, urmând ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul invaziei.

Declarația lui Charles Michel vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruşi, informează Politico.

Preşedintele Consiliului European a admis totodată că un asemenea demers ar putea întâmpina obstacole legale în statele membre.

Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele ruseşti, ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei – n.r.). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie”, a transmis Charles Michel.

De asemenea, acesta a menționat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu „nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume”.

Potrivit Digi24, nici cei mai buni avocaţi ai Uniunii Europene nu ar putea găsi o soluţie magică pentru a pune în practică propunerea preşedintelui Consiliului European.

„Va fi nevoie de timp (…) Este un proces lung şi dificil”, a recunoscut Charles Michel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri