Caută
Close this search box.

Cine este generalul american Christopher Cavoli, noul şef militar al NATO

Generalul din armata americană Christopher Cavoli a fost numit comandant suprem al forţelor aliate în Europa, a anunţat marţi NATO, într-un context de puternice tensiuni provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Nominalizarea sa a fost aprobată de Consiliul Nord-Atlantic şi îi va succeda generalului Tod D. Wolters, de la care va primi comanda în cadrul unei ceremonii care va avea loc în această vară la cartierul general al puterilor aliate în Europa, SHAPE, aflat în apropiere de Mons (Belgia), a precizat NATO.

Fiu al unui ofiţer italiano-american, Christophe Cavoli s-a născut în plin război rece la Würzburg, în Germania de Vest, şi a crescut în baze militare. Vorbitor de limbă rusă, el este în armată din 1987 şi comandă din 2020 forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden, în Germania.

Căsătorit, tată a doi copii, este absolvent al universităţii Princeton. Christopher Cavoli a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan. De asemenea, a comandat armata americană în Europa între ianuarie 2018 şi octombrie 2020, înainte de a prelua comanda combinată Europa – Africa.

Şeful militar al NATO este mereu un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei, în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri