Caută
Close this search box.

Cluj: ”Cantina Prieteniei” pentru refugiaţii din Ucraina, deschisă de mai multe asociaţii şi instituţii

Mai multe asociaţii şi instituţii clujene au deschis „Cantina Prieteniei”, un loc amenajat într-o clădire dezafectată din Cluj-Napoca, unde refugiaţii din Ucraina pot să beneficieze de alimente şi unde bucătar este o ucraineană.

Pentru a contracara efectele acestui război, venind în sprijinul celor refugiaţi la Cluj, s-a decis deschiderea unei cantine. Astfel, Cantina Prieteniei este parte integrantă din iniţiativa comună a mai multor asociaţii şi instituţii din judeţul Cluj, reunite sub umbrela ‘Ajutăm Ucraina’, în cadrul unui protocol aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă„, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de Prefectura Cluj.

Cantina are o capacitate de până la 300 de persoane.

Ca urmare a experienţei de la Centrul de tranzit de la gară, am considerat oportun ca la această cantină să angajăm o persoană din Ucraina, care să ne ajute la realizarea meniurilor cu specific ucrainean astfel încât să aducem o fărâmă de acasă celor care trec pragul cantinei noastre. Yuliya Tsymbalenko este din Kiev şi este de profesie bucătar„, se arată în comunicat.

Spaţiul identificat pentru amenajarea acestei cantine se află pe B-dul. 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, într-o clădire proprietate a Municipiului Cluj-Napoca, aflată în administrarea Colegiului Anghel Saligny.

Amenajarea spaţiului s-a făcut cu ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, Instituţiei Prefectului Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, cărora li s-au alăturat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Compania de Apă Someş, Societatea de Termoficare, Electrica, Distrigaz, Colegiul Anghel Saligny, Direcţia de Sănătate Publică. Bugetul de renovare şi reconversie a fost de 55.655 lei şi a fost suportat de Primăria Cluj-Napoca. Echipamentele din dotarea bucătăriei au fost achiziţionate din fondurile proprii ale asociaţiei „O Masă Caldă”, au costat 150.000 de lei şi asigură o capacitate de la 30 la 300 de persoane”, se mai arată în comunicat.

Programul de servire a mesei este de luni până vineri, de la 14,00 la 16,00, cu posibilitate de prelungire în funcţie de cerere, iar prioritate au refugiaţii din Ucraina, aflaţi în rezidenţă temporară la Cluj-Napoca.

Pe măsură ce a trecut timpul, am constatat că refugiaţii cazaţi în oraş se întorc la gară să mănânce, fiind spaţiul ‘cald şi prietenos’ (cum le-au explicat voluntarilor noştri motivul revenirii) care i-a întâmpinat la venire. Astfel, a apărut necesitatea de a le oferi un spaţiu dedicat în care să regăsească această atmosferă, în condiţii propice de a lua masa de prânz. Acesta este CANTINA PRIETENIEI – IDAL’NYA DRUZIV, amenajată cu sprijinul total şi necondiţionat al autorităţilor locale, a căror colaborare a făcut posibilă transformarea unei clădiri dezafectate într-o cantină funcţională în doar 3 săptămâni!„, declară preşedintele Asociaţiei „O Masă Caldă”, Raimonda Boian, citată în comunicatul menţionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri