Caută
Close this search box.

Dan Turturică, şeful TVR, le-a pus gând rău organizatorilor Eurovision: Este șocant!

dan cristian turturica

Președintele-Director General al TVR, Dan Turturică, a anunțat vineri seară că va susține în organismele de conducere ale TVR ca televiziunea publică să nu mai participe la Eurovision.

Dan Cristian Turturică ia în calcul și varianta de a da în judecată EBU și de a cere daune pentru prejudiciile de imagine.

Reacția președintelui-director general al TVR vine după scandalul de anul acesta de la Eurovision: EBU susţine că ar fi existat nereguli la vot în cazul a şase ţări, printre care şi România.

Răspuns halucinant al EBU după ce votul României la Eurovision a fost anulat

„Da, România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan și-au dat voturi, una celeilalte, în cea de-a doua semifinală, într-un mod suspect. Dar nu au fost singurele. La fel au făcut și Suedia, Australia, Belgia și încă vreo câteva țări.

EBU nu le-a sancționat, însă și pe ele, deși “tiparul de vot” pare la fel de ciudat.
Mai mult, în a doua semifinală, a luat punctele de la cele șase țări sancționate și le-a dat fix celor trei pe care le-au protejat. 72 de puncte pentru Suedia, 60 pentru Australia, 35 pentru Belgia. Toate trei au ajuns în finală cu ajutorul “algoritmului” EBU.

Faptul că și alte țări și-au dat voturi între ele – și nu de ieri, de azi, ci de când există Eurovisionul! – scuză juriul din România? Absolut, nu! Și de aceea o să căutăm în continuare să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat.

Trist este doar că dacă EBU ne-ar fi spus a doua zi după a doua semifinală, adică joia trecută, de aceste suspiciuni, am fi putut face ceva. Ne-au dat “suveica” abia după o săptămână, adică miercuri! Până luni, TVR nu a avut dreptul să știe nici măcar voturile din semifinală ale juriului din România! Pentru că așa ne impune regulamentul EBU!

Am întrebat EBU de ce nu ne-au spus din timp despre suspiciuni, în condițiile în care știau foarte bine că regulamentul Eurovision, făcut chiar de ei, interzice ferm oricărei televiziuni să influențeze sau să schimbe notele juriului, care trebuie să fie independent?! Cum puteam să intervenim dacă noi am aflate notele din semifinale doar după concurs?

“Am vrut să protejăm concursul,” ne-au răspuns la întâlnirea on-line de miercuri. Interesant mod de a proteja concursul, somând o delegație să anunțe notele pe care le dorește organizatorul!

Nu ne-au răspuns, însă, la întrebări precum:
“de ce au invocat o defectiune tehnică la echipa României, în seara finalei, când știau că nu a fost vorba de așa ceva?”,
“de ce nu ați sancționat și voturile date de Suedia, Australia și Belgia?”,
“cum funcționează, concret, algoritmul de le-a dat fix acestor trei țări punctele țărilor sancționate?” și mai ales
“cum a ajuns algoritmul să ne impună să dăm
zero puncte Moldovei?!”

În concluzie: este șocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan.

Eu, personal, voi susține în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision și să studiem varianta de a da în judecată EBU și a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus”, a anunţat Dan Cristian Turturică, președinte-director general al TVR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri