Caută
Close this search box.

Fake news demontat de MAPN: Campanie de dezinformare a propaganedei ruse referitoare la exercițiul militar Trojan Footprint 2022

În mediul online este distribuită în aceste zile o așa-zisă „analiză militară”, care a apărut inițial pe platforma de socializare dezvoltată de Rusia Telegram, avertizează INFORADAR, platforma specialiştilor din domeniul informării şi relaţiilor publice din Ministerul Apărării Naţionale.

Tehnica de manipulare nu este neobișnuită pentru sursele de generare de conținut fals afiliate Federației Ruse: sunt decupate frânturi de adevăr, care sunt apoi îngropate în straturi succesive de minciuni și denaturări, notează specialiștii, care demontează, rând pe rând, afirmațiile false din postare, potrivit TVR.

Așa-numita analiză realizată pentru Proiectul WarGonzo, prezent în Telegram și în Youtube, pretinde că poate explica „scopul cu care NATO, în speţă Forţele pentru Operaţii Speciale, desfășoară exerciții multinaţionale în România”.

În materialul fake news se arată că „Nu există nicio îndoială că specialiștii ucraineni vor participa la antrenamente de luptă și vor împărtăși experiența reală a războiului cu unitățile rusești”, autorii avertizând, total eronat, și că România, alături de Marea Britanie, ar fi fost cea mai activă în sprijinirea Forțelor pentru Operații Speciale ucrainene.

Exercițiul Trojan Footprint 22 este planificat să se desfășoare, în perioada 2-13 mai, pe teritoriul a 15 state aliate sau partenere, nu doar în România.

Este un exercițiu de tradiție organizat anual de către Comandamentul Statelor Unite pentru Operații Speciale (US SOCEUR) în diferite locații din Europa printre care și România. Exercițiul a fost anunțat în mod transparent, aici.

Militarii armatei ucrainene, inclusiv cei din Forțele pentru Operații Speciale, s-au instruit împreună cu militarii români sau din alte armate din țări NATO.

Aceste activități de instruire în comun s-au executat în cadrul unor exerciții multinaționale desfășurate, în anii trecuți, pe teritoriul României sau al altor țări. Exercițiile au avut un caracter de rutină și au fost comunicate în mod transparent.

În primul rând, la acest exercițiu NU participă militari din Ucraina.

Deși în anii anteriori militarii din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ucrainene au fost alături de militarii români și aliați la Trojan Footprint, dar și la alte evenimente de instruire, din păcate, anul acesta, din cauza invaziei brutale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse asupra unui stat democratic și independent, militarii din Ucraina nu au mai putut fi prezenți la acest exercițiu.

Pe timpul acțiunilor de planificare a exercițiului, desfășurate la începutul anului 2021, Ucraina a confirmat intenția de participare cu trupe la exercițiul din 2022. În mod evident, invazia nejustificată a armatei ruse, care a adus moartea a mii de oameni nevinovați în țara lor, a schimbat fundamental prioritățile armatei ucrainene. Afirmația așa zisului analist cum că „Nu există nicio îndoială că specialiștii ucraineni vor participa la antrenamente de luptă și vor împărtăși experiența reală a războiului cu unitățile rusești” este lipsită de logică, ținând cont de faptul că apărarea propriei țări este infinit mai importantă pentru forțele ucrainene decât participarea la un exercițiu militar.

NU, militarii Armatei României NU au desfășurat vreodată acțiuni de ”spionaj” sau de „sabotaj” în zona Transnistriei, lucru cunoscut cu siguranță de agenții manipulatori.

România și Republica Moldova au legături foarte bune de colaborare în multiple domenii, inclusiv militar, ceea ce rezultă în o serie de activități de instruire atât pe teritoriul României cât și în țara vecină, comunicate de fiecare dată cu maximă transparență.

NU, exercițiul Trojan Footprint din România desfășurat, simultan, în încă alte 14 țări NATO și partenere) NU este îndreptat împotriva Rusiei, iar România și niciun alt stat NATO nu își propune să atace Transnistria. (Această ultimă parte a minciunii sună chiar sinistru!)

Comunicatul care anunță acest exercițiu pe teritoriul României menționează foarte clar caracterul fictiv al scenariului activităților de instruire, adaptat posibilelor amenințări operaționale manifestate în regiune, evident, în contextul generat de agresiunile rusești în Ucraina.

Acestea ar fi cele mai flagrante dintre falsurile fabricate în acest material propagandistic, al cărui scop evident este de inducere a unei stări de teamă în rândul audienței țintite. Întreaga așa-zisă analiză reprezintă o însăilare de minciuni amestecate cu sloganuri și, așa cum arătam, frânturi de adevăr.

Faptul că NATO este o alianță eminamente defensivă nu reprezintă un mesaj de comunicare, ci însăși rațiunea de a fi a acestei organizații, așa cum este enunțată cu claritate în Tratatul de la Washington. Versiunea în limba română a tratatului poate fi consultată aici.

În mod evident, niciuna dintre măsurile luate de România și de aliați, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei nu a avut caracter agresiv sau escalatoriu, ci au fost măsuri defensive, de consolidare a apărării pe flancul estic și descurajare a oricărei agresiuni (ați ghicit, din partea Federației Ruse), implementate în cadrul juridic internațional.

Este de așteptat ca aparatul de propagandă al Federației Ruse să continue să folosească orice pretext, de cele mai multe ori inventat, pentru a distrage atenția opiniei publice de la eșecurile armatei ruse înregistrate pe timpul acestei invazii, avertizează specialiștii MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri