Caută
Close this search box.

INTERVIU – Siegfried Mureşan: „Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova

Siegfried MURESAN

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina, în negocierile de aderare la UE.

De la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane.

Siegfried Mureşan spune că aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE, prin unirea cu România, e un scenariu complicat.

”Extinderea NATO, prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni, s-a făcut o singură dată: la reunificarea Germaniei, în 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov”, aminteşte eurodeputatul liberal.

Mureşan spune că, „în momentul de faţă, Republica Moldova este mai importantă pentru siguranţa UE decât a fost oricând”, iar „ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este important pentru toată UE”.

„Nu putem trăi în siguranţă, în interiorul celor 27 de ţări membre ale UE, dacă nu suntem înconjuraţi de ţări care sunt sigure şi stabile. Ce se întâmplă în vecinătatea imediată UE este esenţial pentru siguranţa întregii UE”, explică eurodeputatul.

„De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, am reuşit să punem la dispoziţia Republicii Moldova 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară, iar Comisia Europeană a propus acordarea a încă 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care să meargă direct în bugetul de stat şi să poată fi folosiţi acolo unde autorităţile consideră necesar”, continuă Siegfried Mureşan.

„În momentul de faţă”, spune Mureşan, „cetăţenii moldoveni se confruntă cu aceleaşi dificultăţi cu care ne confruntăm şi noi: preţ crescut la combustibil, la gaze, la electricitate, o rată mare a inflaţiei. Republica Moldova este ţara din UE cu cel mai mic venit al oamenilor”.

„Ieri, Comisia Europeană a propus alocarea a 8 milioane de euro pentru asigurarea securităţii cibernetice a Republicii Moldova. În plus faţă de sprijinul financiar, am sincronizat reţeaua de electricitate a Republicii Moldova cu reţeaua UE şi am votat în procedură de urgenţă posibilitatea ca poliţia de frontieră a UE – FRONTEX – să opereze în Republica Moldova, cot la cot cu poliţia naţională”, explică europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri