Caută
Close this search box.

Londra cere Moscovei ”să înceteze să mai fure” cerealele Ucrainei

exporturi de grâu

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace îndeamnă Rusia „să înceteze să mai fure” cerealele produse de către Ucraina şi să lase această ţară să le exporte, respungând totodată o ridicare a sancţiunilor, cerută de către Moscova, în vederea evitării unei crize alimentare mondiale, relatează News.ro citând AFP.

”Îndemn Rusia să facă ceea ce este drept, într-un spirit de umanitate, şi să lase cerealele să iasă din Ucraina”, îndeamnă ministrul britanic al Apărării la Madrid, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa spaniolă Margarita Robles.

”Să nu vorbim despre sancţiuni, să vorbim despre ceea ce este drept pentru naţunile din întreaga lume”, subliniază el.

Un oficial rus de rang înalt a cerut miercuri o ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei – ca o condiţie în vederea evtării unei crize aimentare mondiale cauzată de blocarea exportului cerealelor ucrainene de la începutul invaziei Ucrainei.

”Rezolvarea problemei alimentare presupune o abordare coordonată, implicând ridicarea sancţiunilor impuse exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare”, a declarat un adjunct al ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă.

Rudenko a cerut, de asemenea, ”deminarea de către Kiev” a porturilor de la Marea Neagră, pentru ca navele să poată exporta cerealele.

În acest sens, diplomatul rus a anunţat că Rusia este ”pregătită să asigure un culoar umanitar” vapoarelor.

Ucraina, cunoscută prin pământurile sale negre fertile, era înantea invaziei ruse al patrulea exportator mondial de porumb şi era pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri