Caută
Close this search box.

Marcel Ciolacu, despre vizita preşedintei Ungariei, Novak Katalin: Cred că a exagerat puţin

marcel ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a exagerat în cadrul vizitei sale în România şi a adus cu ea un ”moment de provocare în societatea românească”.

Ciolacu este de părere că Ministerul de Externe ar fi trebuit să reacţioneze imediat. O discuţie pe această temă a avut loc în coaliţia de guvernare.

Marcel Ciolacu a declarat la Antena 3 că a avut loc o discuţie, în coaliţia de guvernare, pe tema vizitei preşedintelui Ungariei, Novak Katalin, în România.

”Am discutat acest lucru şi am văzut şi reacţia instituţională a statului român, prin ministrul de Externe, în ceea ce priveşte vizita doamnei preşedinte. Detaliile, faptul că Biserica Reformată a făcut invitaţia doamnei preşedinte înainte ca dânsa să fie preşedinta Ungariei şi acum a venit în România.

Există astfel de dialoguri. Nu sunt vreun fan al preşedintelui Ungariei, dimpotrivă, cred că a exagerat şi a adus un moment de provocare în societatea românească, mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum a răspuns UDMR la discuţia avută pe tema vizitei preşedintelui Ungariei, Ciolacu a declarat că cel mai îndreptăţit să vorbească despre acest subiect este Kelemen Hunor.

”Cred că UDMR şi domnul Kelemen Hunor este cel mai îndreptăţit să iasă şi să spun cum a răspuns şi care a fost discuţia. Dar a existat această discuţie cum e şi normal să fi existat.

Fără să ţin partea domnului Kelemen Hunor, dimpotrivă, am văzut că mai mulţi colegi de-ai mei au avut o reacţie clară, şi un domn senator şi domnul Sorin Grindeanu, după meciul de hockei.

Acum trebuie să alegem, după 30 de ani de democraţie, cu adevărat fragilă, ce abordare ne dorim, o abordare empirică, cea pe care am avut-o în anii revoltelor de la Târgu Mureş în 90-92 sau încercăm o abordare corectă şi un răspuns pe măsura statului când apar astfel de abordări”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a subliniat că şi-ar fi dorit să vadă o reacţie promptă a Ministerului de Externe.

”Eu mi-aş fi dorit o reacţie mult mai clară şi în timp real a Ministerului de Externe fiindcă aşa e corect. Nu trebuie anumiţi oameni politici să iasă şi să spună anumite lucruri. Statul român trebuie să recaţioneze primul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seară, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.

„Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie”, a subliniat MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri