Republica Moldova are o şansă ”istorică” de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.

”Salutăm orice mecanism pentru a ne aduce împreună mai aproape, pentru a ne îmbunătăţi cooperarea, atât timp cât el nu înlocuieşte calea către aderare”, a declarat Gavriliţa în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), potrivit Agerpres.

”Credem cu fermitate că statutul de membru al Uniunii Europene este cel care aduce … pace, stabilitate şi prosperitate bazată pe valori şi noi vrem să fim parte a lumii libere şi a acestei familii a UE”’, a adăugat ea.

Şefa executivului de la Chişinău a spus că ţara sa are o ”fereastră de oportunitate istorică” de a adera la blocul comunitar şi că statutul de candidat trebuie acordat nu doar Ucrainei. ”A da, în acest moment de oportunitate istoric, statutul de candidat doar Ucrainei ar avea drept consecinţă crearea unei zone gri în Republica Moldova”, a explicat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că eventuala ”comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi ”complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ”o alternativă” la acesta.

Citeşte şi: România poate începe OFICIAL exploatarea gazelor din Marea Neagră

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here