Caută
Close this search box.

Polonia va declara război Rusiei, dacă Finlanda şi Suedia vor fi atacate

polonia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa va apăra Suedia și Finlanda, dacă acestea ar fi atacate, înainte de a se alătura NATO.

„Consider că aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un semnal important, de consolidare a securității în Europa”, a declarat acesta, în timpul unei conferințe, potrivit Reuters.

„Vreau să precizez că, în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei, în timpul aderării lor, Polonia le va veni în ajutor”, a subliniat premierul Poloniei. Și Marea Britanie, și Franța au făcut recent anunțuri similare.

Franța „va fi alături de Finlanda și Suedia”, în caz de agresiune, a declarat luni seară Palatul Elysee, după ce aceste două țări au anunțat că doresc să adere la NATO.

„Orice stat care ar încerca să testeze solidaritatea europeană, printr-o amenințare sau o agresiune împotriva suveranității lor, prin orice mijloace, trebuie să aibă certitudinea că Franța va fi alături de Finlanda și Suedia”, a scris președinția franceză, într-un comunicat citat de AK24.

„Franța își reafirmă angajamentul, în temeiul articolului 42.7, din Tratatul privind Uniunea Europeană, și este pregătită să consolideze cooperarea în domeniul apărării și securității cu acești doi parteneri, prin consultări strategice la nivel înalt și interacțiuni militare întărite”, a continuat Palatul Elysee.

Articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona este o clauză de apărare reciprocă între statele membre ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri