Caută
Close this search box.

Președintele Poloniei, atac așteptat la Macron, după ce Zelenski s-a plâns de liderul francez

Ucraina trebuie să-și decidă propriul viitor, afirmă președintele Poloniei, Andrzej Duda, conform Mediafax.

Doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul, a declarat duminică președintele polonez în fața parlamentarilor din Ucraina, potrivit și englezilor de la The Guardian.

Declarația lui Duda nu e deloc una oarecare. „Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în fața cererilor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul de a decide asupra viitorului său… nimic despre voi fără voi”.

Aceste cuvinte sunt un atac direct la președintele francez Macron, care tocmai îl sfătuise ceva în acest sens pe Zelenski.

 

Duda a devenit astfel primul lider străin care a ținut un discurs în persoană în Parlamentul ucrainean de la invazia Rusiei. Preşedintele polonez se află, duminică, în Kiev, pentru o vizită de sprijin a ţării atacate de Rusia. Andrzej Duda a mai fost la Kiev în aprilie, când s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

După cum MagnaNews a mai anunțat, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat Ucrainei să renunțe la o mică parte din pământul său pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia,. De acesw lucru s-a plâns președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii italiene.

Vorbind la postul public RAI, Zelenski a răspuns la o întrebare despre ideea lui Macron că Rusia nu ar trebui „umilită” într-un acord de pace, ca nu cumva să alimenteze resentimentele care să conducă la un nou război relatează Newsweek.

Comentariile lui Zelenski au fost difuzate în italiană prin intermediul unui interpret.

„Să ne propună să renunțăm la ceva în ceea ce privește suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui rus Putin nu pare un lucru corect din partea unor lideri”, a spus el.

„Nu suntem pregătiți să salvăm fața cuiva plătind cu teritoriile noastre, nu cred că este corect”, a insistat liderul ucrainean, numind propunerea ce-i fusese făcută „timp pierdut”.

Totuși, Zelenski a recunoscut că va fi dificil să dea afară Rusia din părțile Ucrainei pe care le controla înainte de război, cum ar fi Crimeea și ”celebrele” teritorii estice Donetsk și Lugansk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri