Caută
Close this search box.

Rafila, critici la Arafat, despre proiectul prin care asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de DSU: A rămas în stand by

alexandru rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, întrebat despre proiectul prin care asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, că acesta este „în stand-by” şi că, în opinia sa, rolul ministerelor nu poate fi schimbat. „Nu cred că astfel de abordări sunt constructive şi cred că toată lumea s-a convins de justeţea punctului de vedere al Ministerului Sănătăţii”, declară ministrul, care susţine că nu a avut „interlocutori” la MAI pe acest subiect şi că a văzut doar „remarci pe Facebook şi interviuri” privind această temă.

„Nu era vorba de un act normativ al DSU, era vorba de Legea de organizare a ministerului Administraţiei şi Internelor, un proiect de lege. El a rămas în stand by, ca să spun aşa, şi nu putem să preluăm, practic, atribuţiile Ministerului Sănătăţii să le transferăm unui alt minister care are cu totul şi cu totul altă activitate decât cea de asigurare a asistenţei medicale. (…) Nu putem schimba rolul ministerelor, de exemplu, să venim şi noi cu o lege de funcţionare a Ministerului Sănătăţii, de exemplu, care să se ocupe, ştiu eu, de salvarea pe mare. Cred că nu este obiectul de activitate al Ministerului Sănătăţii să salveze oameni aflaţi în pericol pe mare. Nu cred că astfel de abordări sunt constructive şi cred că toată lumea s-a convins de justeţea punctului de vedere al Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri, întrebat fiind despre proiectul de act normativ care prevedea că MAI se ocupă de organizarea sistemului de medicină de urgenţă.

Întrebat dacă a discutat cu oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă acest aspect, Rafila a răspuns: „Eu, din păcate, nu am avut interlocutori, am fost deschis tot timpul la dialog. Eu dialoguri pe Facebook nu prea fac. Singurele remarci au fost pe Facebook sau în interviuri care s-au desfăşurat, am văzut, în biroul domnului doctor Arafat, în care singur se intervieva şi ne explica care sunt elementele legate de medicina de urgenţă”.

Rafila a spus că proiectul prin care asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă aflat în subordinea MAI trebuie discutat în coaliţia de guvernare.

„Cred că dacă vom avea o abordare inteligentă şi echilibrată, în următorii ani serviciile de medicină de urgenţă se vor putea dezvolta în paralel însă cu celelalte tipuri de asistenţă medicală. Eu cred în continuare că sustenabilitatea sistemului de sănătate din România poate fi asigurată prin dezvoltarea unor servicii ambulatorii care să poată să dea oamenilor acces inclusiv noaptea sau în weekend sau în alte perioade în care oamenii sunt nevoiţi, în acest moment, să se adreseze spitalelor. Unităţile de Primiri Urgenţe nu trebuie supraaglomerate în mod excesiv, ele trebuie să răspundă cu adevărat urgenţelor, nu altor categorii de afecţiuni pe care putem să le tratăm în alt mod”, a mai declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat diferenţele dintre serviciile de ambulanţă şi SMURD.

„Dezvoltarea serviciilor de ambulanţă, care oferă asistenţă medicală specializată la domiciliul pacientului este importantă şi acum – ca să înţelegeţi la ce mă refer – circa 40% dintre intervenţiile Ambulanţei se rezolvă la domiciliul pacientului. În cazul celorlalte servicii, de tip SMURD, unde sunt puţini angajaţi care sunt specializaţi, adică medici şi asistenţi medicali, pacienţii sunt transportaţi direct la UPU, or trebuie să facem o distincţie foarte clară între pacienţii care au, într-adevăr, nevoie de asistenţă medicală de urgenţă şi alte categorii de afecţiuni care au nevoie de servicii medicale în apropierea domiciliului care să fie permanent disponibile”, a mai spus Rafila.

Declaraţiile ministrului au fost făcute, vineri, la finalul unei vizite pe care Alexandru Rafila a făcut-o la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale de Medicinei de Urgenţă. Rafila a mulţumit tuturor angajaţilor din sistemul medical de urgenţă pentru activitatea lor.

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice, la finalul lunii aprilie a acestui an, un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuza, la acel moment, că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. ”Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, afirma Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri