Caută
Close this search box.

Romanul 1984 al lui George Orwell, interzis în Belarus

Romanul 1984 al lui George Orwell, o capodoperă a distopiei, un roman politic vizionar despre societățile totalitare scris în 1948 (titlul cărții fiind dat de inversarea ultimelor două cifre ale anului în care l-a scris Orwell), a fost interzis în Belarus, scrie IL Corriere Della Sera.

Demonstrația capacității sale subversive sosește din Belarus, al cărui președinte, Aleksandr Lukașenko, nu numai că a interzis circulația cărții, dar a decis să-l bage la închisoare pe Andrei Ianușkevici, proprietarul editurii care a autorizat anul trecut publicarea romanului, potrivit euractiv.ro.

Nu este de mirare că o viziune a lumii precum cea prefigurată de Orwell, în care există un partid care controlează totul, eliminând orice fomă de dizidență, este perceput în actuala Belarus putiniană ca o amenințare împotriva sistemului.

Ceea ce uimește cel mai mult este că la mai mult de 70 de ani de apariția sa, romanul continuă să aiba aceste puteri. Pur și simplu trebuie constatat ca profeția orwelliană despre un aparat polițienesc capabil să impună poporului o supunere totală este oglinda exactă a ceea ce a fost la vremea sa strategia sovietică și a ceea ce este astăzi Rusia Putiniană cu adepții ei.

Dar nu trebuie uitat, confirmând cât de puțin ideologică a fost poziția scriitorului, că în urmă cu doar câteva luni, lectura aceleiași cărți, „1984”, nu a fost recomandată de către Universitatea din Northampton, fiind considerată ofensivă și neliniștitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri