Romaşcanu: Să transmitem toţi, pe toate căile, nevoia unei reforme fundamentale a Eurovision

psd

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a pledat luni pentru o resetare completă a Eurovision „pe alte baze”, subliniind că împărţirea politică a voturilor nu are nicio legătură cu performanţa artistică.

„Reuşim să politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început unul pur cultural şi de unire a tuturor ţărilor din Europa la momentul respectiv şi acum sub sigla, steagul Eurovision, şi să compromitem nu numai fenomenul în sine, ci să compromitem şi atenţia şi sprijinul pe care, inevitabil, trebuie să i le acordăm Ucrainei.

Ucraina trebuia să câştige şi probabil că a câştigat pe merit. Nu avea nevoie de asemenea lucruri. Şi cei care au gândit – şi sper din suflet că nu au fost românii în această situaţie – şi cei care au gândit de la EBU să facă un asemenea transfer de voturi şi-au făcut un rău lor, au făcut rău competiţiei în sine şi au făcut rău Ucrainei până la urmă”, a spus Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu, care a participat la o conferinţă comună cu ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a arătat că „poate doar publicul să conteze” în stabilirea câştigătorilor Eurovision.

„În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, nu suntem implicaţi în această chestiune, dar sigur că ne preocupă. Şi mi-aş dori ca acest mesaj pe care îl dau eu aici, deşi e foarte departe Bucureştiul de locurile unde se întâmplă organizarea acestui festival, să se întâmple o resetare completă a Eurovision pe alte baze, poate doar publicul să conteze, pentru că această împărţire politică a voturilor pe care o vedem de ani de zile nu are niciun fel de legătură cu performanţa artistică. (…)

Să transmitem toţi, pe toate căile, nevoia unei reforme fundamentale a Eurovision”, a arătat ministrul, citat de Agerpres.

Lucian Romaşcanu a mai spus că va vorbi la TVR pentru a „înţelege ce s-a întâmplat acolo”.

La rândul său, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a precizat că nu e un fan al Eurovision, caracterizând competiţia „un pic deplasată”.

„Eu cred că se pune prea mare accent pe competiţie, pentru că orice artist este interesant şi are dreptul la propria lui artă şi trebuie judecat după regulile, după principiile şi după valorile pe care le pune el în joc. Deci este o competiţie extrem de subiectivă şi politizată. Pe de altă parte, nu este de puterea unui festival de muzică să infirme sau să confirme legăturile noastre culturale, spirituale, unitatea noastră de neam.

Punctaj maxim sau minim este doar un joc. Nu ar demonstra o unitate, dacă ar fi fost punctaj maxim de ambele părţi, precum nu demonstrează acum o lipsă de unitate în cazul punctajului minim din ambele părţi. Ceea ce mă bucură este că vorbim de extreme în acest sens, deci un rezultat de jumătate ar fi fost mai trist”, a afirmat Sergiu Prodan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *