Caută
Close this search box.

Rusia a lansat rachete S-300 contra avioanelor Israelului, ce bombardau Siria

rusia

Rusia a tras rachete antiaeriene S-300 asupra forțelor israeliene care bombardau în Siria, anunță Times of Israel. Experții se tem că aceasta ar putea duce la o escaladare a conflictului sirian, chiar dacă Rusia este împotmolită în Ucraina.

Forțele ruse au deschis focul asupra avioanelor israeliene, cu rachete antiaeriene avansate S-300, la sfârșitul unui atac al aviației israeliene, asupra unor ținte din nord-vestul Siriei, săptămâna trecută, a relatat luni Channel 13, ceea ce ar putea semnala o schimbare semnificativă în atitudinea Moscovei față de Israel.

Potrivit postului TV, incidentul fără precedent a avut loc vineri seară, când Forțele Aeriene Israeliene au bombardat mai multe ținte, în apropierea orașului Masyaf, din nord-vestul Siriei, scrie AK24.

Niciuna dintre rachete nu și-a atins ținta. Israelul a lansat sute de misiuni similare, de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, vizând adesea adversarii Iran și Hezbollah, care și-au stabilit o prezență în țară, înfruntând apărarea aeriană siriană.

Armata israeliană menține o politică de ambiguitate cu privire la operațiunile sale din Siria și nu a dorit să comenteze informațiile.

Acestea au fost lansate de corespondenții din domeniul Apărării, de la mai multe publicații israeliene importante, cu legături strânse cu instituția militară. Nici ministerul rus al Apărării nu a comentat informațiile, precizează și INews.

Incidentul marchează prima ocazie cunoscută în care un atac israelian a întâmpinat un răspuns din partea sistemelor antiaeriene rusești – ceea ce ridică temeri că Rusia ar putea lua o poziție mai agresivă în Siria – chiar dacă rămâne împotmolită militar în Ucraina.

„Este destul de evident că rușilor nu le place faptul că operăm în Siria”, spune Alon Ben-David, corespondentul de apărare al Canalului 13, care a dezvăluit știrea. „Interpretarea mea este că rușii spun ‘mergeți pe gheață subțire’. ‘Aveți grijă, nu mai avem răbdare’”.

Ben-David spune că evenimentul a creat îngrijorare în cadrul armatei israeliene, cu privire la orice potențială schimbare a politicii rusești cu privire la Siria, pe fondul întrebărilor dacă evenimentul reprezintă o lovitură de avertisment punctuală sau o provocare mai serioasă.

Următoarea misiune aeriană israeliană în Siria va dezvălui mai multe. „Cred că testul va avea loc în câteva zile”, a declarat Ben-David.

Un acord între Tel Aviv și Moscova este în vigoare, de când Rusia a intrat în război, în sprijinul taberei președintelui sirian Bashar al-Assad, în 2015. IAF notifică omologii ruși înainte de fiecare atac.

Acest acord a fost întărit după ce apărarea aeriană siriană a doborât un avion rusesc în 2018, soldat cu 15 victime. Moscova a considerat Israelul responsabil, deoarece forțele siriene au tras, ca răspuns la un raid israelian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri