Caută
Close this search box.

Ungaria nu va susţine sancţiuni care să vizeze livrările de petrol şi gaze ruseşti

ungaria

Guvernul ungar nu va aproba nici un fel de sancţiuni care ar face imposibile livrările de petrol şi gaze ruseşti către Ungaria, deoarece acestea ar compromite securitatea energetică a ţării, având în vedere că economia ungară nu poate funcţiona fără petrol rusesc, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI.

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, Peter Szijjarto a spus că cele aproximativ 20.000 de tone de petrol rusesc, care ajung zilnic în Ungaria, prin conducta Druzhba, sunt responsabile pentru aproximativ 65% din necesarul de petrol al Ungariei şi nu există rute alternative de aprovizionare, care să înlocuiască aceste livrări.

„Nu ne interesează ce cred oamenii din Est sau Vest. Aceasta este o problemă reală, care ţine de securitatea energetică, deoarece în prezent este fizic imposibil ca economia să funcţioneze fără petrol rusesc”, a spus Peter Szijjarto, potrivit Agerpres.

Szijjarto a adăugat că Ungaria susţine diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Europei şi a făcut progrese, prin creşterea importurilor de petrol din Kazahstan, care în prezent acoperă 16% din consumul său total.

Comisia Europeană ar urma să finalizeze pregătirile pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei.

Noul pachet de sancţiuni ar urma să includă şi o interdicţie, cu privire la achiziţionarea de petrol rusesc, motivul fiind acela că exporturile petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri în valută, pentru Moscova.

Doi oficiali europeni au declarat pentru Reuters că executivul comunitar ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc.

Slovacia a confirmat că va solicita o exceptare de la orice embargo asupra petrolului rusesc, convenit de Uniunea Europeană, în următorul set de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru invazia sa în Ucraina, transmite CNN.

Noul pachet de sancţiuni urmează să fie prezentat ambasadorilor statelor membre la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri