Caută
Close this search box.

USR vrea să meargă la CEDO cu cazul plagiatorului Bogdan Licu, judecător CCR

Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion a susținut că, în cazul în care vor fi epuizate căile interne de contestare a desemnării lui Bogdan Licu judecător la CCR, cu această speță s-ar putea ajunge inclusiv la CEDO.

„A copiat cu siguranță, în momentul în care și-a făcut teza de doctorat, iar lucrul acesta este vizibil. Am depus la dosar și fragmentele pe care le-a copiat cu nerușinare. (…)

Este un moment în care nu putem sta cu mâinile în sân și atacul la CCR este un pas pe care l-am făcut. Din punctul meu de vedere, cu astfel de speță, poți să ajungi și la CEDO, dacă cineva sesizează, cineva care are dreptul să sesizeze, după epuizarea căilor interne.

Nu poți lăsa lucrurile așa și la CEDO au mai fost spețe de acest gen, referitoare la numiri făcute cu nerespectarea criteriilor legale”, a explicat fostul ministru al Justiției, la RFI.

Stelian Ion a precizat că USR a depus la CCR sesizarea cu privire la Hotărârea Camerei Deputaților, prin care Bogdan Licu este numit judecător la Curtea Constituțională, scrie Aktual24.

În sesizare, au fost invocate inclusiv aspecte procedurale, în condițiile în care la audierile din Comisia juridică nu s-a dat un vot pentru fiecare candidat în parte, a completat el.

Deputatul USR a adăugat că în cazul lui Licu nu sunt respectate criteriile legale de numire a judecătorilor la CCR, deoarece acesta nu a depus la dosarul de candidatură diploma de licență, ca să dovedească studiile juridice superioare.

„Nu sunt respectate criteriile prevăzute chiar în Constituție. Acolo scrie despre condiția de a avea studii juridice superioare. Or, domnul Bogdan Licu nu a depus la dosarul de candidat diploma de licență, asupra căreia ulterior au fost și discuții în spațiul public și planează dubii serioase.

De asemenea, mai este o condiție referitoare la pregătirea profesională. Trebuie să aibă înaltă competență profesională.

Or, aici, la fel, există niște probleme, pentru că domnul Bogdan Licu a avut o pregătire și în perioada liceală, dar și în facultate foarte precară din punct de vedere academic, cu note foarte mici la licență, dacă ne luăm după diploma care a apărut în spațiul public, în presă”, a menționat fostul ministru al Justiției.

USR i-a nominalizat pentru Curtea Constituțională pe Cristi Danileț și Eckstein Kovacs Peter, propuneri din rândul societății civile, a amintit deputatul, care a pledat pentru un sistem în care aceste candidaturi să nu fie formulate de către partide.

„Pe procedura asta de numire sunt multe de schimbat pe viitor și am avut propunerea legislativă care a picat în Parlament. (…) Sunt multe de schimbat în ceea ce privește numirea: de la revizuirea Constituției, dar, până la revizuirea Constituției, e de modificat Legea 407/1992, care reglementează inclusiv partea de numiri, dar reglementează activitatea CCR.

Ar trebui candidații să își depună candidaturile, pur și simplu, fără a fi înaintate de un anumit partid politic. Să-și depună candidaturile – dacă rămâne Parlamentul să facă aceste numiri pentru două treimi din judecătorii CCR, iar Parlamentul să dea un vot pe ele și să le aprecieze, fără a veni propunere direct din partea partidelor”, a indicat Stelian Ion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri