Caută
Close this search box.

VIDEO ”Just Mirela”: Artistul vizual Mirela Trăistaru și spectacolul de culoare

Marți seara, la Muzeul Țăranului Român, Galeria Irina Nicolau, în prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, a avut loc vernisajul expoziției eveniment ”Just Mirela”. Momentul a marcat 50 ani de existență a Mirelei Trăistaru, artist vizual.

“Just Mirela” reprezintă declarația de independență a artistei Mirela Trăistaru față de tabuurile și prejudecățile societății culturale contemporane.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că artiștii vizuali pot privi instituția pe care o reprezintă ca un partener de încredere: ”Vă asigur că Ministerul Culturii este partenerul dumneavoastră, în măsură bugetului disponibil”.

 

Arta Mirelei Trăistaru este, poate, definită cel mai bine de criticul de artă, Pavel Șușară:

Oricât ar părea de ciudat, viziunea artistică a pictoriței este mult mai apropiată de lumea profundă și epopeică a lui Liviu Rebreanu și la o distanță astronomică de experiențele contemporaneității noastre artistice, indecise între locvacitatea propagandistică și fraudarea expresiei.

Dar în pofida acestei realități de fond, Mirela Trăistaru este în mod indiscutabil un artist contemporan, adică unul care problematizează mesajul, care propune atitudini și care sondează și reciclează atât memoria individuală cât și pe aceea a speciei, în general. Repertoriul ei de forme, de la peisagistica paradiziacă, luxuriantă și senzuală, la morfologia și ornamentica de substrat, care nu pune nicio problemă de lectură și de identificare, este dublat de o atitudine integratoare, de o înțelegere organică a existenței noastre simbolice, fără nicio fisură la nivelul spațiului și al timpului.

Contemporaneitatea ei constă, pe de o parte, în continuitatea conștiinței și în reactivarea memoriei, iar, pe de alta parte, în meditația asupra condiției umane ca experiență colectivă și unificatoare. Ceea ce, la prima vedere, pare familiar și ușor de recunoscut, se transformă, prin amplitudinea privirii și prin intensitatea trăirii, într-o experiență majoră de cunoaștere și de recunoaștere a înseși naturii noastre unice și irepetabile”.

Mirela Trăistaru s-a născut pe 3 mai 1972, la Bistrița. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar și Pictură, apoi masterul la Universitatea Națională de Arte București, iar doctoratul cu tema ”Body painting, de la ritualul arhaic la arta contemporană“ l-a valorificat la Universitatea de Vest din Timișoara.

Palmaresul său artistic este unul impresionant: a făcut ocolul pământului cu peste 70 de expoziții personale, 150 de expoziții colective și deține 30 de perfomance-uri de body painting.

Expoziția poate fi văzută până pe 28 mai, la Muzeul Țăranului Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri