Caută
Close this search box.

VIDEO Maia Sandu a fost îndelung aplaudată la Harvard

maia sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost aplaudat îndelung și călduros, la Universitatea Harvard Kennedy School, din Statele Unite ale Americii.

Absolventă de Harvard, Maia Sandu a susținut un discurs, cu ocazia ceremoniei de absolvire a generației 2022. Liderul Moldovei a fost aplaudat în picioare, atât de decan, cât și de sutele de absolvenți.

„14 ani în urmă, când am primit scrisoarea de admitere de la Universitatea Harvard Kennedy School, niciodată nu m-am gândit că într-o zi voi urca pe această scenă și mă voi adresa absolvenților.

La fel cum nu am planificat să devin politician sau președinte de țară. Așa că fiți conștienți și pregătiți-vă pentru călătoria care va va duce în locuri și destinații neașteptate”, a spus Maia Sandu, în debutul discursului, conform AK24.

„A fost greu să devii persoană publică aproape peste noapte. Presă chiar s-a luat serios de mine. A absolvit Harvard? O carieră destul de solidă că funcționar public?

Experiență cu organizații internaționale? Această nu a convins presă și publicul că merit postul. Mulți oameni au fost suspicioși cu privire la faptul că am părăsit un loc de muncă foarte bine plătit la Banca Mondială pentru un post cu un salariu de 15 ori mai mic”, a povestit Maia Sandu momentul în care s-a întors în Moldova și a devenit ministru al Educației.

„Un punct culminant din acele zile, pe care vreau să-l împărtășesc cu voi, a fost lupta împotriva corupției în educație. Trisarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport național.

Oamenii plăteau pentru note bune. O rețea de corupție a implicat părinți, profesori, elevi și chiar oameni de la minister. Am oprit-o brusc și a funcționat. Am oprit orice înșelăciune, uneori într-un mod aspru.

Rezultate? Drama națională, o furtună politică și un parlament care complotează că să te dea afară. De ce? Rata studenților care au promovat examenele de absolvire la nivel național a scăzut de la 95%, la 59%.

A fost foarte dureros, dar știam că este ceea ce trebuie de făcut. Fără o bună educație, o țară nu are viitor; iar realizările educaționale trebuie câștigate, nu cumpărate! Altfel, predăm corupția în școli”, a subliniat Maia Sandu.

Discursul sau a făcut parte din ceremonia de absolvire din acest an, la Harvard Kennedy School, care se desfășoară cu prezența fizică, după doi ani în care ceremoniile au avut loc în format virtual, din cauza pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri