Caută
Close this search box.

Washington Post: Rușii pro-război critică tot mai mult conflictul din Ucraina

conflictul din Ucraina

Eșecurile din conflictul din Ucraina, scrie The Washington Post, provoacă critici tot mai mari la adresa armatei ruse, chiar în rândul rușilor care susțin războiul, dar sunt din ce în ce mai frustrați de felul în care este lupta.

Analiştii militari, veteranii, mercenarii şi jurnaliştii se numără printre cei care au început să vorbească pe reţelele de socializare şi televiziunea de stat împotriva gafelor şi neajunsurilor care continuă să afecteze eforturile Rusiei în Ucraina, chiar şi după ce armata rusă şi-a restrâns obiectivele la capturarea teritoriul din estul regiunii Donbas.

Mii de ruși au fost reținuți sau hărțuiți, pentru că se opun deciziei președintelui Vladimir Putin, de a intra în război. Criticii pro-război au o atitudine diferită, adică susțin războiul, dar sunt frustrați de ritmul progresului și în multe cazuri doresc ca Putin să devină mai dur.

„Dragă Vladimir Vladimirovici, te rog să te hotărăști dacă luptăm un război sau ne luăm mâna”, a întrebat pe contul său de Telegram Alexander Arutyunov, un veteran militar care scrie pe blog sub numele de Razvedos. „Dacă luptăm, trebuie să luptăm! Și trebuie să lovim totul. Nu există altă cale de a câștiga într-un război.”

Alții se întreabă dacă Rusia poate câștiga războiul fără ajustări radicale ale tacticilor sale sau fără mobilizarea în masă a rezerviștilor ruși. Un raport al serviciilor secrete britanice de la începutul acestei săptămâni estima că Rusia a pierdut până la o treime din forța de 190.000 de militari, desfășurată inițial.

De asemenea, Rusia a trimis în mod constant întăriri, inclusiv forțe contractuale regulate alături de rezerviști, recruți și mercenari, pentru un total actual de aproximativ 167.000, potrivit unei estimări ucrainene de miercuri.

„Trebuie să fie mobilizare, altfel vom pierde războiul. Este nevoie de 600.000 – 800.000 de oameni, pentru a învinge Ucraina”, a scris Vladlen Tatarsky, un fost luptător din miliția separatistă Donbas, care comentează pe contul său Telegram, pentru cei peste 270.000 de adepți ai săi.

Criticile le oglindesc pe cele ale oficialilor americani și ale experților militari occidentali, care și-au exprimat uimirea față de performanța sumbră a armatei ruse, presupusă în ajunul războiului a fi a doua cea mai puternică din lume.

Planificarea slabă, greșelile tactice, echipamentele și armamentul necorespunzătoare, precum și rezistența dură din partea forțelor armate ucrainene, au zădărnicit planul inițial al Rusiei, de a pune mâna pe capitala Kiev. Acum, oficialii ruşi își reduc eforturile la a captura Donbasul.

Trupele ruse înregistrează câștiguri, dar într-un ritm mai lent decât era preconizat de planificatorii militari ruși, spun oficialii americani. Între timp, Rusia continuă să sufere pierderi grele de oameni și echipamente, determinând experții militari occidentali să se întrebe cât de mult vor mai putea rușii să susțină operațiunile ofensive.

Criticii ruși pun aceeași întrebare. Un colonel în retragere și un proeminent analist militar au uimit luni publicul de televiziune, cu o evaluare sinceră a provocărilor cu care se confruntă Rusia.

În timp ce Statele Unite și aliații săi trimit cantități mari de armament sofisticat către forțele ucrainene, situația trupelor ruse „se va înrăutăți, sincer”, a declarat Mikhail Khodaryonok, pentru emisiunea 60 de minute de pe postul de stat Rossiya-1:

„Suntem într-o izolare geopolitică totală și întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem asta.”

Într-o apariție de la începutul acestei luni, el a sugerat că nici măcar mobilizarea în masă nu ar ajuta Rusia, având în vedere superioritatea armelor NATO furnizate Ucrainei. Chemarea mai multor oameni neantrenați nu este o soluție, a spus el, „pentru că nu avem arme și echipamente moderne în rezerve”.

„Trimiterea unor oameni înarmați cu arme de altădată, într-un război al secolului 21, pentru a lupta împotriva armelor NATO de clasă mondială, nu ar fi lucrul corect de făcut”, a adăugat el, propunând ca soluție o restructurare radicală a complexului industrial militar al Rusiei.

Condamnări aspre circulă și pe Telegram, canalul de socializare care a devenit forul dominant de știri și discuții despre război, atât în ​​rândul rușilor, cât și al ucrainenilor.

Bătălia Rusiei pentru Donbas va fi câștigată doar „cu curaj și voință politică, nu cu vorbărie și jumătate de măsură, ci acțiuni decisive, fulgerătoare”, a scris Yury Kotyonok, jurnalist și analist militar cu peste 290.000 de urmăritori, pe contul său Telegram. El a adăugat că ambele par să lipsească.

Între timp, el a menționat că „Occidentul vorbește și acționează, aprovizionând Ucraina pentru război (cu arme). Rusia așteaptă ca această grămadă fetidă să fie suflată de vânt, în direcția noastră.”

O încercare eșuată a forțelor ruse de săptămâna trecută, de a traversa râul Siversky-Doneț, care le împiedică înaintarea spre vest, a atras ridicolul. Comentatorii și-au exprimat disprețul față de eșecurile tactice și de conducere, care au contribuit la ceea ce ar fi putut fi cel mai mare eșec rusesc în războiul terestru, de până acum.

Aproximativ 485 de soldați au murit și 80 de vehicule blindate au fost pierdute, când trupele ruse din Brigada 74 motorizată de pușcaşi, a Armatei 41 de arme combinate, au ridicat un ponton.

Acesta ar fi trebuit să îi ajute pe ruşi să treacă peste râu, dar pontonul a fost ridicat doar pentru a fi distrus de artileria ucraineană, conform rapoartelor ucrainene citate de Institutul pentru Studiul Războiului și a unui studiu criminalistic al Consiliului Atlantic.

Rușii au încercat apoi cel puțin o altă manevră identică, exact în același punct, doar pentru ca și acea forță să fie distrusă, a spus ISW. Potrivit șefului administrației de la Lugansk, Serhiy Haidai, rușii au făcut în total cinci încercări eșuate, în același punct al râului.

„Cât de idiot ai putea fi?, a întrebat German Kulikovsky, un jurnalist rus, pe contul său Telegram. „Poate că nu este o prostie, ci sabotaj?”

„Sincer, este mult mai ușor să explici această situație prin sabotaj”, a adăugat el sarcastic.

Tatarsky, fostul luptător din Donbas, a cerut „geniului militar” care a ordonat ca operațiunea să fie numită public și tras la răspundere. Ofensiva din Donbas a încetinit parțial din cauza acțiunilor unor astfel de comandanți, a spus el.

Criticile reflectă o nemulțumire mai largă față de modul în care decurge războiul în cadrul serviciilor militare și de securitate ruse, spun jurnaliștii și analiștii ruși.

Mulți ofiţeri din cadrul armatei cred că limitarea obiectivelor inițiale ale războiului, reduse după eșecul Rusiei de a ocupa Kievul, a fost o greșeală, au scris Andrei Soldatov și Irina Borogan, jurnaliști de investigație ruși de seamă și colegi nerezidenți la Centrul pentru Analize Politice Europene.

„Acum susțin că Rusia nu se luptă cu Ucraina, ci cu NATO. Prin urmare, ofițerii superiori au ajuns la concluzia că alianța occidentală luptă din plin (prin furnizarea de armament din ce în ce mai sofisticat), în timp ce propriile forțe operează sub constrângeri pe timp de pace, precum un bar, la loviturile aeriene împotriva unor zone cheie ale infrastructurii Ucrainei”, au scris Soldatov și Borogan. „Pe scurt, armata cere acum un război total, inclusiv mobilizarea.”

Criticile ajung la Putin și cercul său interior este pus sub semnul întrebării. Putin s-a lăudat în trecut că nu are timp pentru rețelele de socializare, iar Kremlinul a spus că nu deține un telefon mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri