Caută
Close this search box.

Zelenski critică UE: E ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ți se oferi un scaun

volodimir zelenski

Volodimir Zelenski a criticat, miercuri, indecizia europenilor cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană.

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul european: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.

În acelaşi timp, Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei rusești, lansată la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun război.

„A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme”, a spus el.

Preşedintele ucrainean a precizat că acest conflict se va încheia doar atunci când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”, subliniind că Rusia şi ţara sa nu pot fi tratate cu aceeaşi măsură în acest război – „Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri