Caută
Close this search box.

Amnesty: Bombardarea teatrului din Mariupol este clar o crimă de război

Bombardamentul de la 16 martie asupra teatrului din Mariupol, în Ucraina, unde se refugiaseră numeroşi civili, este „clar o crimă de război” comisă de Rusia, susţine joi un raport al Amnesty International (AI), care estimează că numărul victimelor este mult mai mic decât cel care s-a crezut iniţial.

„Până în prezent, vorbeam de o presupusă crimă de război. Acum, putem spune clar că a fost una, comisă de forţele armate ruse”, a declarat pentru AFP Oksana Pokalciuk, directoarea AI pentru Ucraina, în cadrul unui interviu la Paris, preluat de Agerpres.

Două explozii au distrus o mare parte din teatru, fiind cauzate de „ceva foarte puternic: două bombe de 500 de kilograme” lansate într-un „atac aerian”, a adăugat ea.

Natura pagubelor invalidează, potrivit experţilor consultaţi de ONG, ipoteza avansată de Moscova conform căreia explozia s-a produs la interior şi a fost provocată de forţele ucrainene.

Or, la acel moment, spaţiul aerian din Mariupol era „sub control rus” şi „nu existau avioane ucrainene”, a explicat Oksana Pokalciuk.

Imagini din satelit surprinse înainte şi după atac arată că „nu exista o prezenţă militară ucraineană în jurul teatrului”, a subliniat ea.

„Deşi existau atât de multe ţinte militare, (ruşii) au ales una civilă”, şi-a exprimat ea regretul.

Amnesty spune că a fost vorba de un atac „deliberat” asupra unui loc unde se aflau sute de persoane nevinovate, în faţa căruia era scris cuvântul „copii” cu litere albe mari, ceea ce reprezintă „clar o crimă de război”.

Singura veste bună din raport este că numărul persoanelor ucise ar fi mult mai mic decât s-a estimat, în contextul în care autorităţile din Mariupol au vorbit de circa 300 de morţi.

„Amnesty International consideră că cel puţin 12 persoane au murit în atac, dar cu siguranţă au fost mai multe, şi că multe altele au fost grav rănite”, se arată în raport, realizat pe baza mărturiilor de la circa 50 de martori şi numeroşi experţi.

„Această estimare este inferioară bilanţurilor precedente”, recunoaşte ONG-ul.

Ea se bazează pe faptul că numeroşi refugiaţi din teatru au reuşit să fugă din Mariupol „în cele două zile de dinaintea atacului” şi că „majoritatea celor care au rămas se aflau în subsol şi în alte zone protejate de explozie”, detaliază Amnesty.

„Este o veste bună că au fost ucise mai puţin persoane. Însă asta nu schimbă cu nimic” fondul, subliniază Oksana Pokalciuk.

Citeşte şi: Anunţ capital pentru România, făcut de Biden la summitul NATO

„Puţin contează numărul victimelor. Atacul asupra teatrului din Mariupol este clar o crimă de război”, a mai spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri