Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, cu somaţii publice posturile Antena 3, Realitatea Plus, România TV din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale şi a transmis decizii de intrare în legalitate pentru spoturile de teleshopping aferente campaniilor de promovare a produselor: Liver – Aliatul Ficatului şi Scoica Verde – Minunea din apele mărilor.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres, întrunit în şedinţă publică Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi:

– Antena 3, pentru că la difuzarea emisiunii „Sinteza zilei”, ediţia din 9 mai, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 43 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor”.

Printre titlurile afişate pe ecran, CNA aminteşte: Breaking news, interviu cu omul paralizat pe viaţă din scandalul cu Agent Green; Decizie scandaloasă: autorul atentatului trimis la muncă la bibliotecă;

– Realitatea Plus, deoarece emisiunea „100 %” din 10.05.2022 a fost difuzată fără a se ţine cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. (b) din Codul audiovizualului („În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: () b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”).

În cadrul emisiunii a fost prezentată o înregistrare video care a surprins momentul în care jucători ai naţionalei de hochei a României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc împreună cu suporterii maghiari şi jucătorii naţionalei Ungariei.

Ulterior, în timpul dezbaterilor din studio, unul dintre invitaţi, liderul senatorilor UDMR, a precizat că „Acei băieţi, timp de o săptămână, au luptat pentru România. Au luptat (…) sub tricolorul României” (…) „Dacă am fi câştigat, s-ar fi intonat imnul României, aşa cum e în hochei. Se intonează imnul echipei câştigătoare”. Cu toate acestea, printre titlurile afişate pe ecran au fost „Naţionala de hochei, gafă de proporţii”; „Imnul Ţinutului Secuiesc cântat de naţionala tării”; „Sfidare, Imnul secuilor intonat pentru România”; „Naţionala de hochei, prezentată secuieşte”.

CNA menţionează că la stabilirea sancţiunii s-a ţinut cont de faptul că în cadrul emisiunii a existat un invitat care a încercat să lămurească această situaţie.

* România TV pentru emisiunile „România de poveste” din 4 iunie (reluată în 5 iunie), „Breaking News” şi „România de poveste” din 28 mai, la difuzarea cărora nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. (a) şi (b) şi nici cele ale art. 40 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului.

Dintre titlurile afişate pe ecran CNA menţionează: „Imediat: Prezentăm probele furate din dosarul lui Clotilde”; „Imediat: Imaginile cu Clotilda în operaţiunea hoţiei la vot”; „Primăriţa Clotilde, crize de nervi şi violenţe”; „Escrocherii cu bunurile primăriei, schema franţuzoaicei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here