Caută
Close this search box.

Biden dezvăluie planul occidentalilor de a transporta cerealele ucrainenilor

joe biden

Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit marţi un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagra care a provocat o criza globală, notează AFP.

Joe Biden l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, a cărui armată a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, pentru preţurile ridicate la alimente în SUA şi a avertizat că acest plan de a instala noi infrastructuri „ia timp”.

„Lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina cu scopul de a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare”, a afirmat preşedintele democrat într-un discurs la Philadelphia, potrivit Agerpres.

„Ceea ce a făcut războiul lui Putin a fost nu numai să încerce să distrugă cultura ucrainenilor, să decimeze oamenii, să comită nenumărate crime de război, dar a şi împiedicat cerealele să iasă, mii de tone de cereale care sunt blocate”, a spus Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că exporturile terestre alternative sunt complicate de faptul că trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al reţelelor feroviare din ţările vecine.

Pentru a ajuta la eliminarea blocajului, „vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera (cerealele) din aceste vagoane în silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în întreaga lume”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri