Caută
Close this search box.

Cîţu îl compară pe Ciolacu cu Dragnea: Propunerea PSD de modificare a Codului fiscal nu e un motiv să rupi coaliţia

cîţu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a reiterat miercuri că în protocolul coaliţiei şi în programul de guvernare nu este prevăzută modificarea Codului fiscal şi a apreciat că propunerea PSD în acest sens nu reprezintă „un motiv” de rupere a coaliţiei, criticând însă ultimele declaraţii ale liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, despre care spune că are „acelaşi discurs” ca Liviu Dragnea.

„Coaliţia are un program de guvernare în care nu scrie nimic despre Codul fiscal. Am fost acolo. Nici în protocol, nici în programul de guvernare nu scrie nimic de Codul fiscal. Deci, nu este un motiv să rupi coaliţia”, a afirmat Cîţu la Senat, citat de Agerpres, după ce a fost întrebat dacă se va rupe coaliţia de guvernare.

Despre o eventuală plafonare a preţurilor la carburanţi, preşedintele Senatului a spus că această măsură duce la penurie şi a criticat propunerile fiscale ale PSD.

„Trebuie să fim foarte atenţi la declaraţiile PSD. Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă în 1990 să scăpăm de cozi, de penurie, care veneau din cauza unor plafoane la preţuri, ca să plafonăm azi preţuri. Asta este o prostie. Şi marja de profit, propusă tot de PSD, e o altă prostie. România are nevoie de capital. Cum să vii să condiţionezi profitul printr-o decizie a Guvernului, când tu vrei să ataci capitalul? (…) Polonia a redus TVA sau accizele, dar nu a redus preţul. Preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă. În Ungaria a creat cozi la benzinării. Asta vrem, să aruncăm totul în aer când vine sezonul estival, să stea oamenii la coadă să îşi cumpere benzină? Nicio companie nu mai vine să aducă benzină în România dacă noi plafonăm preţul. Astăzi, în UE, România are unul dintre preţurile cele mai mici la combustibil. Doar Bulgaria îl are mai mic decât noi. E mai mic în România decât în Ungaria, unde preţul este plafonat”, a subliniat Cîţu.

Cîţu susţine că PNL nu se opune unei analize serioase a Codului fiscal, dar soluţiile nu pot fi găsite într-o săptămână sau două.

„Nu aruncăm declaraţii publice şi profităm. Asta văd că face PSD, profită de această situaţie pentru a-şi face agenda politică. Nu vine cu soluţii reale pentru români. (…) În programul de guvernare al PNL se spune că nu vor fi introduse noi taxe şi nu se aminteşte nimic despre ‘intervenţii cu bocancii în economie’. Nu ne opunem unei discuţii asupra Codului fiscal în România, dar nu se poate face discuţia într-o săptămână, două. Când au avut loc aceste discuţii în toată lumea, chiar şi în România, au durat aproape un an de zile. Avem lucruri de făcut. În PNRR ne-am angajat să eliminăm excepţiile. Vedem ce încasăm după ce eliminăm aceste excepţii, facem evaluare şi apoi modificăm, dacă este cazul, Codul fiscal. Nu ne trezim peste noapte că venim cu o taxă (…). De 6 luni, sectorul privat este sub un asediu constant din partea PSD. Oameni care muncesc, plătesc impozite să susţine economia sunt atacaţi de PSD şi de Marcel Ciolacu”, a adăugat Cîţu.

Preşedintele Senatului a criticat şi propunerea PSD de plafonare a marjei de profit a companiilor private.

„Cei din PSD sunt oameni care au lucrat întotdeauna la stat. Nu au avut niciodată o companie. Cum să-i spui unei companii că poţi să faci profit doar atât? Dragnea spunea exact ceea ce spune Marcel Ciolacu şi ar trebui să ne întrebăm dacă Marcel Ciolacu nu este Liviu Dragnea astăzi, pentru că ne spunea la fel: multinaţionalele plătesc doar 1% impozite, Marcel Ciolacu spune că plătesc 0,8%. Nu este adevărat. Dacă vorbim despre solidaritate, în plină pandemie, companiile cu capital privat, cu capital străin, au plătit în avans la bugetul de stat impozite pentru a-i ajuta pe români (…). Taxa de solidaritate este de fapt taxa pe lăcomie a lui Liviu Dragnea. Acelaşi discurs”, a mai spus Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri