Caută
Close this search box.

Drogurile și percepția publică asupra fenomenului: Tinerii şi părinţii vor programe de informare

Federaţia Neguvernamentală Antidrog în parteneriat cu CIADO România, au realizat în perioada 5 – 15 iunie, sondajul „Drogurile si perceptia publica 2022!”.

Menţionăm că ultimele sondaje a fost realizate de CIADO România în anii 2019 si 2021.

La intrebările adresate tinerilor, au raspuns 1680 persoane (18-25 ani), participante în cadrul Conferinţelor „Tinerii şi propriile lor valori”.

Studiul adresat populaţiei adulte/părinţi, au raspuns 11867 persoane peste 35 ani, majoritatea având copii peste 13 ani, participanti in programele „No Drugs Revolution/Artă Contra Drog”.

Concluziile studiului arată că:
1. Atât tinerii cât şi părinţii consideră necesare programele de prevenire asupra riscurilor asociate consumului de droguri, informaţiile de interes dorite de cea mai mare parte a tinerilor intervievați sunt cu referire la riscurile asociate consumului (personal, familial, social).
2. Părinţii în procent de 80% solicită informaţii legate de cum să-şi ferească copii de droguri, cum să vorbească copiilor despre droguri sau cum să se comporte dacă au copii consumatori de droguri și opinează că sunt prea puține informații în spațiul public în acest sens.
3. La întrebarea daca cunosc alte programe de prevenire şi informare antidrog, în afara celor dezvoltate de FNA si CIADO, tinerii au răspuns într-un procent de 6 % „Mesajul meu antidrog” al Agenţiei Naţionale Antidrog ( o scădere cu 5 procente față de anteriorul sondaj)
4. 85 % persoane adulte (părinţi) consideră că o diversitate de programe – sport, cultură, educaţie civică pentru elevi atât în mediul şcolar cât şi extraşcolar ca alternative la consumul de droguri sunt necesare la nivel local (creștere cu 2 procente față de anteriorul sondaj)
5. 73 % dintre părinţi manifestă îngrijorare mare şi foarte mare faţă de pericolul privind consumul de droguri în rândul tinerilor (creștere cu 8 procente față de anteriorul sondaj)
6. 49 % dintre tineri cunosc persoane din anturajul lor ce consumă ocazional droguri şi 55 % dintre cei intervievaţi doresc să-i ajute pe consumatori şi să se implice pentru ca aceştia să nu devină dependenţi ( creștere cu 1 procent fată de anteriorul sondaj)
7. 30 % din populaţia adultă are încredere in instituţiile statului ( scădere cu 11 procente față de anteriorul sondaj şi 70 % consideră că acestea sunt depăşite de fenomen ( crestere cu 10 procente față de anteriorul sondaj).

Cercetarile noastre, deşi nu sunt sociologice, indică mari probleme si populaţia arată o temere faţă de o temă pe care Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne, ar trebui să o trateze cu mare responsabilitate. Este cea de a treia analiză ce indică procente mari de îngrijorare a populaţiei faţă de consumul de droguri, a declarat Gigel Lazăr, preşedinte FNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri