Caută
Close this search box.

Hellvig: Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a făcut, pentru publicaţia Umbrela Strategică. primele declarații referitoare la pachetul de legi privind securitatea națională, un subiect intens dezbătut în ultimele zile având în vedere potențialele efecte asupra sistemului democratic din România.

Oficialul a precizat că adaptarea legislaţiei trebuie să ţină cont de reperele României de astăzi – suntem o societate democratică, parte din familia occidentală, membră a UE şi NATO, şi principiile democratice trebuie mereu să prevaleze.

Avem modele occidentale care ne pot inspira, şi cred că orice tentativă de întoarcere la reglementări de tipul celor din comunism trebuie respinsă din start”, a afirmat șeful SRI.

Potrivit acestuia, „este o idee total greşită ca în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model era unul care ținea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină și total opus unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă”.

Directorul SRI a semnalat că „Securitatea a fost mai mult decât o instituție represivă”, afirmând că aceasta a creat „virusuri” din punct de vedere ideatic, care au au pătruns adânc în societatea românească.

Un astfel de virus, şi cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi”, a afirmat Hellving.

Șeful SRI a indicat că „paranoia, teoriile conspirației, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care pornește de la premiza vinovăției, manipularea – sunt componentele lui de bază. Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre”.

Hellvig a adăugat că „activitatea SRI din ultimii ani a avut ca obiectiv îndepărtarea de trecutul comunist” și schimbarea instituţiei în spirit democratic. „Sunt primul director al SRI care a condamnat public Securitatea în ansamblul ei”, a subliniat el.

Citeşte şi: Lukașenko acuză Polonia că vrea să pună stăpânire pe vestul Ucrainei

Șeful SRI a adăugat că, în opinia sa, „acelaşi spirit, al echilibrului, ar trebui să domine şi noua legislaţie” privind securitatea națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri