Republica Moldova și Ucraina sunt îndreptățite să primească statul de candidat la Uniunea Europeană. Georgiam în schimbm este așteptată să facă progrese mai vizibile, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Bruxelles.

„O zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a stratua perspectiva europeană pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Iar pentru Ucraina și Repubica Moldova a aprobat statutul de candidat, este un mare pas care s-a făcut astăzi.

Și Moldova, și Ucraina trebuie să se apuce rapid să de lucru.

Din partea României, Moldova va primi tot ajutorul de care are nevoie, vom veni cu toată experienta și toată expertiza noastrăȚ, a declarat Klaus iohannis, citat de TVR.

Întrebat dacă statutul de ţară candidată pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina reprezintă o garanţie că cele două ţări vor accede imediat în Uniunea Europeană sau este un prim pas spre un proces foarte lung, Klaus Iohannis a arătat că este o garanţie că integrarea europeană se va întâmpla.

Este, de aceea, un statut destul de discutat la nivelul instituţiilor europene, fiindcă, odată acordat, înseamnă clar că la finalul procesului statul respectiv va deveni membru al Uniunii Europene, însă nu este o garanţie unidirecţională, este nevoie şi de statul membru care doreşte să se integreze, să urmeze paşii care sunt recomandaţi, să facă formele care sunt aşteptate, pentru că extinderea Uniunii Europene nu este o extindere pur teritorială, este o un proces care este care se bazează pe valori.(…)

La unii se întâmplă mai repede, la alţii se întâmplă mai încet. Dacă ne uităm la Balcanii de Vest, pentru unii procesul a început acum 20 de ani şi încă nu este foarte avansat, la alţii procesul de integrare s-a produs în trei patru ani şi a funcţionat foarte bine.

Deci depinde de mulţi factori, însă eu sunt convins că cei care primesc statutul şi îşi doresc să devină membri ai familiei europene vor deveni, a explicat preşedintele.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here