Caută
Close this search box.

Majorările salariale din sistemul public vor fi discutate de CCR, la sesizarea USR

ccr

Curtea Constituţională urmează să discute pe 6 iulie sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat joi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Uniunea Salvaţi România a anunţat, miercuri, că a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament.

Potrivit unui comunicat al USR transmis Agerpres, principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege pe care USR le contestă iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, menţionează sursa citată.

USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, se menţionează în comunicat.

Chiar şi fără a include această excepţie, USR arată că a votat, săptămâna trecută, împotriva adoptării Pl-x 21/2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri